A+ A A-

BiH nestaje u bermudskom troulgu

BiH nestaje u bermudskom trouglu komunističko - srpsko - hrvatskih struja 

saff-288Piše: Ezher Beganović

Iako je Bosna i Hercegovina do sada imala najgoru vlast u Evropi, postizborno stanje u našoj zemlji pokazalo je da tu nije kraj našim problemima, da uvijek može biti još gore. Posljednji događaji oko nemogućnosti konstituiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno najave SDP-ove koalicije da će uprkos neslaganjima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine po kojoj se ne može sazvati Dom naroda F BiH dok se ne završi popunjavanje ovog doma iz svih kantona,  te uprkos što se takvo krnjavo pravljenje vlasti  kosi sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, pa i Ustavom Bosne i Hercegovine, oni ipak krenuti u proces konstituiranja vlasti, uvodi Bosnu i Hercegovinu u novu i do kraja neizvjesnu fazu.

Pritisnuti krajnjim rokovima formiranja vlasti (poznato je da bi, ukoliko se do 31.marta ne konstituira vlast u Federaciji BiH, predsjednica F BiH morala raspustiti Parlament F BiH i raspisati nove izbore), te nemoćni da izađu na kraj sa hrvatskim i srpskim separatističkim snagama koje nastoje po svaku cijenu dovesti našu zemlju u stanje haosa, SDP i SDA povlače opasan potez što bi u konačnici moglo dokrajčiti Bosnu i Hercegovinu. Pravljenje vlasti na silu, svjesnim kršenjem Ustava Federacije BiH, odnosno Bosne i Hercegovine SDP i SDA daju za pravo srpsko - hrvatskim separatistima da i sami krenu u istu pustolovinu i da uvijek za izgovor imaju SDP i SDA. "Sazivanje Doma naroda bez svih izaslanika je neustavno i predstavlja pozivanje na rušenje ustavnog ustroja Federacije BiH, a njegovo nelegalno djelovanje je rušenje i ustavnog sustava cijele BiH budući se iz ovoga Doma biraju izaslanici i u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH", rekao je glasnogovornik HDZ-a 1990. Veso Vegar. I predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić u izjavi za medije ocijenila je da je sazivanje krnje sjednice Doma naroda opasno: "Radi se o opasnoj odluci koja vodi narušavanju pravnog poretka.  Dom naroda ne može se konstituirati bez svih 58 izaslanika, a do sada je zbog blokade izbora u četiri kantona  izabrano tek 36 izaslanika iz šest  kantona". 

Ako SDP i SDA do kraja ustraju u svojim namjerama da po svaku cijenu konstituiraju vlast na način kako smo već opisali i ako nakon toga uslijedi stanje anarhije u zemlji, odnosno ako  Milorad Dodik  bude konkretniji u rušenju Bosne i Hercegovine i ako se Hrvati samoorganiziraju na svojim hercegovačkim i srednjebosanskim područjima pod izgovorom da su SDP i SDA na silu uzurpirali njihova ustavna prava, šta će se onda desiti, hoće li SDA i SDP biti u stanju da sačuvaju suverenitet Bosne i Hercegovine?  Naravno da neće, da su tako sposobni ne bi nas doveli u ovako bezizlaznu situaciju. Kada se sve sabere i oduzme dani pred nama su puni neizvjesnosti. Ako SDP i SDA ne konstituiraju vlast u Federaciji BiH desit će se najavljeno raspuštanje Parlamenta i novi izbori što je uvod u pravi haos. Ako SDP i SDA ipak krenu u konstituiranje vlasti na opisan način opet dobivamo isto, haos i neizvjesnost. Jednostavno rečeno, Bosna i Hercegovina nije bila u goroj situaciji još od agresije. Čini se da smo bili sigurniji u opstojnost Bosne i Hercegovine u vrijeme rata nego danas. Nesposobni bošnjački političari su uništili sve što se moglo uništiti. Dušmani naše zemlje su doživjeli dane kada mogu komotno praviti planove za razvaljivanje Bosne i Hercegovine. Komunisti Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić su najpoželjniji partneri srpsko - hrvatskim separatistima. Sve je spremno za završni udarac. BiH se polahko gubi u bermudskom trouglu komunističko - srpsko - hrvatskih struja!

(Saff, br. 288, 04. mart 2011. godine)