A+ A A-

Zagreb: Formiran Sabor Islamske zajednice u Hrvatskoj

U subotu, 5. marta 2011. / 30. rebiu-l-evvela 1432., u Islamskom centru u Zagrebu, održana je konstituirajuća sjednica Sabora islamske zajednice u Hrvatskoj.

sjednica-sabora-hrvatska-2011

Na početku sjednice, tajnim je glasanjem izabran novi predsjednik Sabora islamske zajednice u Hrvatskoj za mandat od 2010. do 2014. godine. Novi predsjednik Sabora je dipl. ing. Mirsad Kugić iz Pule.

Izabrani su i novi potpredsjednici: dr. Mohammad Zaky Ahel i dipl. iur. Husejn Delić, te tajnica prof. Emina Mešić.

Svi članovi Sabora islamske zajednice u Hrvatskoj položili su prisegu pred muftijom Ševkom ef. Omerbašićem. Prisutnima su se obratili novoizabrani predsjednik Mirsad Kugić i predsjednik Mešihata Ševko ef. Omerbašić.

Nakon konstituirajuće sjednice, Sabor je nastavio s radom na prvom zasjedanju u novom sazivu.

Muftija Ševko ef. Omerbašić podnio je izvješće o radu i aktivnostima Islamske zajednice u Hrvatskoj za 2010. godinu. Nakon rasprave o pojedinim točkama, izvješće je jednoglasno usvojeno uz dopunu nekih podataka iz godišnjeg izvješća MIZ Zagreb.

Računovotkinja Mešihata IZ-e u Hrvatskoj dipl. oecc. Melika Teskeredžić izvijestila je Sabor o poslovanju IZ-e u 2010. godini. Nakon diskusije, izvješće o zaključnim računima za medžlise i Mešihat u 2010. godini te plan prihoda i rashoda za 2011., jednoglasno je usvojeno.

U tekućem mandatu, 2005. - 2012., Mešihat IZ-e u Hrvatskoj ostao je bez dva člana. Predsjednik Mešihata Ševko ef. Omerbašić predložio je nove članove koje je Sabor jednoglasno prihvatio. To su: dr. Ferid Latić iz Slavonskog Broda i Esad ef. Jukan iz Pule. I oni su, kao i novi sabornici, položili prisegu da će savjesno po propisima Kur'ana i Sunneta te Statuta IZ-e u Hrvatskoj čuvati i štititi interese islama i jedinstva IZ-e.

(www.islamska-zajednica.hr)