A+ A A-

Održane skupštine medžlisa IZ-e Muftiluka zeničkog

U periodu od 26. februara do 03. marta 2011. godine održane su redovne godišnje Skupštine medžlisa IZ Zavidovići, Žepče, Teslić, Maglaj, Zenica, Tešanj i Doboj. Na sjednicama skupština usvojeni su godišnji izvještaji o radu izvršnih odbora medžlisa IZ za 2010. godinu sa općim smjernicama za rad u 2011. godini. Također, članovi skupština su dali saglasnost na Izvještaj o materijalno-finansijskom poslovanju za period januar-decembar 2010. godine, završni račun za 2010. godinu i plan prihoda i rashoda za 2011. godinu.

muftija-zenicki-sjed-tesanj-2011

Navedenim Skupštinama prisustvovao je muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

U svojim obraćanjima muftija je čestitao članovima skupština izbor u ovaj organ Medžlisa Islamske zajednice, zahvalio se na usvajanju godišnjih izvještaja, te uputio konkretne prijedloge i smjernice za unaprjeđenje rada medžlisa Islamske zajednice.

muftija-zenicki-sjed-tesanj-2011-1

Muftija je, također, izrazio svoja očekivanja da će novoizabrani članovi skupština i izvršnih odbora medžlisa raditi pridržavajući se normativnih akata Islamske zajednice, da će raditi na obezbjeđenju pozitivnog ambijenta, na promoviranju dobra i sprječavanju zla, na unaprjeđenju odgoja i obrazovanja, na čuvanju jedinstva i sloge u Islamskoj zajednici, da će čuvati autonomnost Islamske zajednice, te da će njegovati patriotizam i ljubav prema domovini Bosni i Hercegovini.

U svečanom dijelu sjednica muftija zenički dodijelio je priznanja za doprinos u radu i afirmaciji Islamske zajednice, kao i priznanje ''Muderris Derviš ef. Spahić''.

muftija-zenicki-sjed-tesanj-2011-3

Dobitnik priznanja ''Muderris Derviš ef. Spahić'' je Mirza ef. Zolota, glavni imam Medžlisa IZ Teslić. Ovo priznanje dodjeljuje se jednom godišnje za doprinos na polju vjersko-prosvjetnih aktivnosti, istaknutim imamima, hatibima, muallimima i muallimama.

Priznanja za doprinos u radu i afirmaciji Islamske zajednice dodijeljena su: gosp. Ismetu Bošnjakoviću iz Zavidovića, gosp. Jasminu Malićbegoviću iz Žepča, gosp. Samiru Fajiću iz Teslića, gosp. Nađibu Njemčeviću iz Maglaja, gosp. Suadu Kaknji iz Zenice, gosp. Nedžadu Ćoriću iz Tešnja i gosp. Tajibu Alihodžiću iz Doboja.

muftija-zenicki-sjed-tesanj-2011-2

Također, dodijeljena su priznanja najboljim muallimima i predsjednicima džematskih odbora za proteklu godinu.