A+ A A-

Svečano otvorena biblioteka u Kulturnom centru na Bunuru

U povodu otvorenja zajedničke Karađoz-begove biblioteke i biblioteke Kulturnog centra "Kralj Fahd" sinoć (02. mart) je u Mostaru upriličena prigodne svečanost. Ovim događajem  Mostar je dobio još jednu značajnu instituciju kulture s posebnim odnosom naspram vjerske literature, koja nije toliko zastupljena u javnim bibliotekama.

"Vjerujemo da ovim sadržajem obogaćujemo kulturnu sliku grada. Čvrsto vjerujemo da se obrazovanjem, naukom i kulturom postižu kvalitetni standardi kulturnog života i uozbiljuje svijest pojedinca i zajednice.", pozvavši građane Mostara da koriste usluge ove biblioteke kazao je Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ Mostar.

promocija-biblioteka-mostar-2011-1

Biblioteku je svečano otvorio koordinator Centra na Bunuru Bedrudin Muhamed Ali. U okviru sinoćnjeg programa predstavljena je i knjiga "Bošnjakinje govore", autora Selmana Selhanovća, novinara Islamskih informativnih novina Preporod. Selhanović je u dugogodišnjem novinarskom radu posebnu pažnju usmjerio na položaj i okolnosti žene Bošnjakinje.

Razgovore sa eminentnim i uspješnim Bošnjakinjama (njih 30) Selhanović je najprije objavio u matičnoj novini (Preporodu), a potom i u zasebnom izdanju objedinivši sve intervjue u jednu kompaktnu cjelinu.

promocija-biblioteka-mostar-2011

Knjigu su pored autora promovirali mr. Mustafa Prljača i dr. Elvira Ćemalović-Dilberović. "Knjiga nije toliko moja koliko mojih sagovornica. Moja namjera je bila da ovom knjigom usmjerim sagovornice da govore o odrastanju, utjecaju na odgoj, školovanje, izbor profesije, angažman u društvu i političku recepciju naše zbilje.

Razgovore sam pravio od 2007/08. g. Iz razgovora sam dobio zaključake o ukupnom kontekst društvenih kretanja u našoj zemlji. Ti zaključci će našim istraživačima biti mnogo interesantniji u budućnosti već danas.", kazao je Selhanović.

Govoreći o Selhanovićevoj knjizi dr. Elvira Ćemalović-Dilberović je istaknula važnost afirmacije mišljenja žene Bošnjakinje u ukupnom bosansko-hercegovačkom društvenom životu. "

Ovom knjigom Selhanović je ponajbolje sublimirao ulogu Bošnjakinje iz prošlosti, sadašnjosti i dao njenu moguću sliku u budućnosti. Jer svaka od njih je nastavak prethodnog svog bitka, majke, nane, pra-nane, tetke, sestre... I u čisto egzistencijalnom i u duhovnom smislu.", zaključila je dr. Elvira Ćemalović- Dilberović.

Ističući činjenicu kako je Selhanović prije ove knjige objavio ciklus knjiga "Bošnjački odgovori" u kojima o svim važnim temama govore najistaknutiji bošnjački intelektualci mr. Mustafa Prljača je ocijenio da je Selhanović ovom knjigom napravio značajan iskorak iz otužnog ambijenta kojeg skoro svakodnevno "slikaju" naši mediji. "Ova knjiga otkriva potpuno drugačiji svijet od onoga kojeg nam iz dana u dan zatamnjuju. U knjizi Bošnjakinje govore dostojanstveno, mudro, kulturno, zrelo... Njihovi odgovori prepuni su raskošne mudrosti. Stoga ovu knjigu možemo uvrstiti u red izvanredne edukativne literature.", zaključio je Prljača.

promocija-biblioteka-mostar-2011-2

U okviru trodnevne manifestacije "Dani Biblioteke" u Kulturnom centru "Kralj Fahd" izložena su skoro sva dosadašnja izdanja izdavačke kuće "El-Kalem". Izložba je prodajnog karaktera. A građani Mostara po vrlo pristupačnim cijenama mogu kupiti najznačajnija izdanja koja je El-Kalem štampao u posljednjih dvadeset godina.

U sklopu manifestacije večeras (03. mart) će u Kulturnom centru "Kralj Fahd" biti upriličena promocija knjige "Beskrajna svjetlost - Muhamed a.s." autora Fethullaha Gullena.  Promotori su: Šefko ef. Tinjak direktor Karađoz-begove medrese Hišam ef. Hafizović i Amila Omerika - članica Info servis za mlade, dok je za petak 4.mart, u 18:15 h najavljena promocija knjige "Kriza islamske civilizacije" autora Abdu-l-Hamida Ebu Sulejmana Promotori su: mr. Ahmet Alibašić, dr. Munir Mujić i prevodilac Ahmed Halilović, profesor Gazi Husrev-begove medrese.

Hasan Eminović