A+ A A-

Delegacija iz Sandžaka na dženazi Erbakanu

Jučer (01.03.2011. godine) je u Istanbulu ispred Mehmed Fatih džamije nakon podne namaza obavljena dženaza bivšem premijeru Republike Turske dr. Nedžmetinu Erbakanu.

Mješovita delegacija iz Sandžaka koju je predvodio glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer-ef. Zukorlić prisustvovala je dženazi.

dzenaza-erbakan-2011-3

Glavni muftija je na dženazi bio i u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme dr. Mustafe-ef. Cerića.

U delegaciji iz Sandžaka bili su i rektor Internacionalnog univerziteta i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Mevlud Dudić, predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice Emir Elfić, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Jahja Fehratović, predsjednik Izvršnog odbora BNV-a Samir Tandir, potpredsjednik Mešihata Islamske zajednice i direktor Medrese „Gazi Isa-beg" Rešad ef. Plojović, rukovodioci ustanova i službi Islamske zajednice u Srbiji, te predsjednici i glavni imami sandžačkih medžlisa.

dzenaza-erbakan-2011-2

Dženazi je prisustvovao cjelokupan državni vrh Republike Turske na čelu sa predsjednikom Abdulahom Gulom i premijerom Taipom Erdoanom, kao i više od 60 delegacija iz cijelog svijeta.

dzenaza-erbakan-2011

Mahšer svijeta okupio se u Turskoj ovim povodom. Teško je dati bilo kakvu procjenu o brojnosti na skupu, jer je rijeka ljudi tekla sa svih strana. Procjenjuje se da je bilo oko dva miliona ljudi.

dzenaza-erbakan-2011-1

Dr. Erbakan će biti upamćen kao ideolog savremenog pogleda islama na političke tokove, koji je uspio odgovoriti na aktuelne međunarodne i evropske izazove. Inače, pojedinačno je najzaslužniji što je AK partija na vlasti u Republici Turskoj.

(www.islamskazajednica.org)