A+ A A-

Da se zločin u Štrpcima ne zaboravi

U nedjelju, 27. februara 2011. godine, je u sali Doma kulture u Prijepolju u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Bošnjačke kulturne zajednice a uz podršku Islamske zajednice održana komemorativna akademija pod nazivom „Štrpci bez mezara".

Tog dana se navršilo osamnaest godina od kako su pripadnici paravojne formacije „Osvetnici", kojom su komandovali zločinci Milan i Sredoje Lukić, 27. 2. 1993. godine, na željezničkoj stanici Štrpci kod Rudog iz voza 671 izveli osamnaest Bošnjaka i jednog Hrvata i odveli ih u nepoznatom pravcu.  Detalji otmice su ostali nepoznati, posmrtni ostaci pogubljenih civila nisu pronađeni, porodicama stradalih niko od državnih zvaničnika nije ponudio niti moralnu, niti materijalnu, niti bilo kakvu drugu satisfakciju, a najporažavajuće je što još uvijek ovaj stravični zločin protiv civilnog stanovništva nije doživio sudski epilog.

strpci-obiljezavanje-2011

Do ove godine komemorativne akademije je organizovala Islamska zajednica u Srbiji, a od ove godine organizaciju su preuzeli BNV i BKZ.

Sala Doma kulture u Prijepolju bila je ispunjena do posljednjeg mjesta i ako je postojala neviđena opstrukcija od strane lokalnih vlasti da se ova Akademija ne održi, a na skup su pored članova porodica otetih došli i svi slobodoljubivi građani Sandžaka, Prijepolja i okoline.

Na skupu su govorili Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer-ef. Zukorlić, kao i predsjednik izvršnog odbor BNV-a Samir Tandir. Predsjednica Helsinškog odbora Sonja Biserko i predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Bosne i Hercegovine Amor Mašović koji su trebali doći i govoriti na ovom skupu su izostali zbog lošeg vremena i lošeg stanja na putevima ali su poslali telegrame podrške ovom skupu.

Na početku se prisutnima obratio i Samir Tandir koji je istakao da su organizatori imali veliku opstrukciju od strane vlasti, ali da je uprkos svemu skup održan, i naglasio je da će se ovakvi skupovi održavati sve dok se počinioci i nalogodavci zločina ne kazne, dok se ne pronađu tijela nastradalih i dokle se ne obezbijedi reparacija za porodice žrtava.

Glavni muftija je istakao da je misija organizovanja ovakvih skupova sjećanja da se ogromna negativna energija zločina i genocida koji su počinjeni nad Bošnjacima pretvori u pozitivnu energiju, na dobrobit budućnosti svih građana Sandžaka i Srbije. Muftija je rekao da u njemu svaki put kada dođe u Prijepolje ima puno optimizma u sebi kada vidi veliki broj građana Prijepolja koji se okupljaju na ovakvim skupovima.

strpci-obiljezavanje-2011-1

„Jako je važno da porodice žrtava ovog zločina dobiju najminimalniju satisfakciju, a to je mezar, rekao je Glavni muftija i nastavio, Mezar koji se može pozijaretiti kako bi se dova proučila. I nećemo odustati dok se to ne ostvari. To je važno zbog porodica, to je važno zbog svih Bošnjaka. To je važno zbog svih građana, ali vjerujte to je važno i zbog onih u čije ime ili za čiji račun je učinjen ovaj zločin. Jedini način da zločin traje jeste da se o njemu ćuti. Jedini način da se zlo stavi pod kontrolu jeste srušiti zid ćutanja i to onda kada ga najviše žele ojačati. Ovom zločinu u Štrpcima, onom u Sjeverinu, u Kukurovićima, u Bukovici, u Srebrenici, u Višegradu, i svim drugim prethodilo je nešto što se zove inspiracija zločina. Koliko god je važno da ne zaboravimo zločin također je važno da ne zaboravimo ko je i kako pripremao ambijent zločina."

Muftija je dalje govorio o zastrašivanju i državnom teroru i medijskom linču koji je usmjeren prema svakome ko podigne svoj glas. Također je govorio da su kantari pravde koji se upotrebljavaju pokvareni i da za jedne važe jedna pravila a za druge druga.

„Igraćemo po pravilima Beograda kada pravila budu pravilna. Po nepravilnim pravilima nećemo igrati nikada ma čija ona bila. A pravila su pravilna i pravedna samo kada su jednaka za sve ljude. Ako su jedna pravila za jedne a druga za druge takva pravila ne prihvatamo. Zato i ovaj današnji dan, kojeg su pokušali oskrnaviti i razvodniti doživljavam kao još jednu pobjedu. Ne pobjedu protiv nekoga već pobjedu protiv zla, zločina i pobjedu protiv ćutanja o zlu i o zločinu. Zato je ovo demonstracija snage, volje, morala naroda, građana, koji će odlučno nastaviti ovim putem."

Muftija je dalje govorio o unutrašnjoj slobodi koju je Allah dž.š. dao ljudima i istakao da im tu slobodu može uzeti samo onaj koji ju je i dao. Muftija je još istakao da se zlo djelo pobjeđuje dobrim djelima i da se na taj način pobjeđuju svi zločini i zločinci.

strpci-obiljezavanje-2011-2

Nakon Muftijinog govora ispred Doma kulture je formirana velika kolona građana koji su na čelu sa predstavnicima Islamske zajednice krenuli u protestni mimohod šutnje ulicama Prijepolja, zaustavljajući se na po minut ispred zgrade Opštine i zgrade Suda, simbolički podsjećajući da vlasti i sudski organi u ovom slučaju nisu uradile svoj posao kako treba. Kolona se kretala ulicama Prijepolja do naselja Šarampovo gdje se nalazi spomenik žrtvama otetim u Štrpcima i gdje je za njih proučena Fatiha.

(www.islamskazajednica.org)