A+ A A-

Pismo Aide Rašljanin predsjedniku Srbije

aida-rasljaninPotpredsjednica Muslimanskog omladinskog kluba Aida Rašljanin uputila je danas otvoreno pismo Predsjedniku Republike Srbije g-dinu Borisu Tadiću u kojem se kaže:

„Uvaženi Predsjedniče,

Nakon posljednjih događaja, koje su mediji predstavili prema vlastitom htijenju, želim da Vam i ja uputim par riječi, koje, doista, ne mogu prešutjeti. Poslije tribina Fakulteta za islamske studije i Muslimanskog omladinskog kluba, na kojima je sasvim spontano preko dvadeset djevojaka odlučilo da prihvati islamski način odijevanja, neko ko, doista, to nije morao, nije imao obavezu, ili na kraju krajeva, ni prava to činiti, komentarisao je cijeli događaj podrugljivo i nepristojno, uz niz uvreda i govor mržnje. Izrekla sam lični stav, povrijeđena načinom na koji se govori o hidžabu i djevojkama koje su se dobrovoljno opredijelile za tradicionalne vrijednosti svog naroda.

Uvaženi Predsjedniče, desetak tekstova i tri lična stava Aide Ćorović u crnogorskim i srbijanskim medijima nisu bila pisma podrške, niti poezija, već kontinuirani napad na slobode i dostojanstvo građana Srbije. Makar se u to odlično razumijem, iako tvrde da sam previše mlada da bih se obraćala osobi toliko starijoj od sebe. Aidu, građanku ove države, primili ste, još i zaštitili, a niko joj nije prijetio, a zanemarili jednu drugu Aidu, znatno mlađu i neiskusniju, pa je još i, na neki način, osudili zbog navodnog govora mržnje. Ali, Predsjedniče, Ćorovka nije pisala ljubavnu poeziju, već udarila po nama muslimankama, na naše dostojanstvo i čast, govoreći da su „djevojke koje su se pokrile bivše narkomanke koje hidžabom žele pokriti prošlost, izbrisati nemoralnu biografiju" i slično. Kada sam se osjetila povrijeđenom i s punim pravom pokazala da ću braniti ono najčasnije, ono što drugi nemaju, pa i ne razumiju, Vi, kao predsjednik, niste saslušali još jednog građanina ove države, što predstavlja, ni manje ni više, nego diskriminaciju i povećava jaz među građanima Srbije, čija ste Vi glava.

Aida Ćorović je u svojim izjavama izgovorila teške riječi koje nisu zaboljele i duboko povrijedile samo mene, već svaku dostojanstvenu ženu. Reći da se žene pokrivaju kako bi lakše „oprale" prošlost, da su to bivše narkomanke, koje se hidžabom „upakuju" da bi se lakše udale - teže je od govora mržnje. To je mnogo gore, teže i nakaznije od onoga što sam ja napisala. Ako se još pitate zašto sam sve onako opisala, to je zato što sam se uvjerila da je to jedini jezik kojeg gospođica Ćorović razumije. Haos nastaje onog trenutka kada se važne uloge povjere nedostojnima, a hidžab je tema muslimana koji tu oblast izučavaju.

Ovom prilikom, za razliku od moje imenjakinje, ne tražim policijsko obezbjeđenje, niti bilo kakvo drugo, jer nisam učinila ništa čega bih se stidjela ili plašila, a dovoljna mi je zaštita Onoga Koji me je stvorio. Od Vas, kao građanka države, tražim da ne sprovodite politiku dvostrukih standarda, ne vršite diskriminaciju i ponašate se državnički odgovorno, što jedino i dolikuje funkciji koju obavljate. Ne znam da li ste namjerno pogriješili, ili prebrzo reagovali i nesmotreno odabrali jednu stranu, a da čak niste imali vremena ni preispitati drugu.

Mi našim aktivnostima nismo usmjereni ni protiv koga, jer osnovna poruka islama je željeti i htjeti drugima ono što želiš sebi. Najiskrenije, najsretnija bih bila kada bi i ostala srbijanska omladina učinila bilo šta od čega bi ostali imati koristi. Međutim, ako jedna Aida Ćorović svaki dan govori i piše loše o muslimanima i muslimankama u Srbiji i njihovim predvodnicima, a Vi to podržite, dok moje pismo, koje je uslijedilo kao odgovor na brojne napade, ocjenjujete kao govor mržnje, mi mlade muslimanke to razumijemo kao negativnu poruku. Žalosno je da je Vaša pristrasnost posljedica duhovnih, ideoloških i moralnih razlika.

Zato, uvaženi Predsjedniče, želim da mi odgovorite: Da li smo za Vas mi djevojke i žene sa hidžabom ravnopravne građanke Srbije i da li ste Vi i naš predsjednik ili samo onima koje su po svjetonazoru Vama bliske?", stoji u pismu koje je potpisala Aida Rašljanin, potpresjednica Muslimanskog omladinskog kruga.