A+ A A-

Na Ahiret preselio prof.dr. Necmettin Erbakan

necmettin-erbakanDugogodišnji borac za demokratiju, ljudska prava, prava muslimana, prijatelj Bosne i Hercegovine te bivši premijer R Turske, prof. dr. Nedžmettin (Necmettin) Erbakan preselio je na Ahiret u nedjelju, 27. februara 2011. godine, u 84. godini života. 

Nedžmettin Erbakan je obilježio politiku Turske u prošlom vijeku i osnivač je velikog Milli Goruš pokreta - koji je iznjedrio i nekoliko političkih partija (Milli Nizam, Milli Selamet, Refah i Sadet) koje su svojevremeno i zatvarane zbog poznatog stanja u ovoj zemlji. 

Erbakan, koji je proteklih godina bio čelnik male Stranke blagostanja, primljen je početkom januara u bolnicu u Ankari zbog infekcije stopala, gdje je i preselio.           

Erbakan je 1996. postao prvi islamistički čelnik sekularne Turske, ali je godinu dana kasnije bio primoran podnijeti ostavku zbog žestoke sekularističke kampanje vojske. 

Ustavni sud je 1998. godine zabranio njegovu Stranku blagostanja zbog protusekularnih aktivnosti, što je dovelo do podjele u njegovom pokretu kada se umjerena struja, na čijem čelu se nalazio aktualni premijer Recep Tayyip Erdogan, odvojila od svoga mentora. 

Dženaza prof. Erbakanu će biti klanjana u utorak, 01. marta 2011. godine, poslije podne namaza u džamiji „Fatih" u Istanbulu