Promo banner

A+ A A-

Dželati Štrbaca nisu kažnjeni

konferencia-dzelati-strbaca-2011Povodom navršavanja osamnaest godina od otmice i likvidacije osamnaest lica bošnjačke nacionalnosti iz voza 671 u stanici Štrpci, Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjačka kulturna zajednica izdaju sljedeće saopćenje za javnost:  

Iako se navršilo punih osamnaest godina od kada su pripadnici paravojne formacije „Osvetnici", kojom su komandovali zločinci Milan i Sredoje Lukić, 27. 2. 1993. godine na željezničkoj stanici Štrpci kod Rudog iz voza 671 izveli osamnaest Bošnjaka i jednog Hrvata i odveli ih u nepoznatom pravcu,  detalji otmice su ostali nepoznati, posmrtni ostaci pogubljenih civila nisu pronađeni, porodicama stradalih niko od državnih zvaničnika nije ponudio niti moralnu, niti materijalnu, niti bilo kakvu drugu satisfakciju, a najporažavajuće je što još uvijek ovaj stravični zločin protiv civilnog stanovništva nije doživio sudski epilog. Neshvatljivo je da za osamnaest godina nisu kažnjeni ni egzekutori ni inspiratori ovog svirepog  zločina.

Zahtijevamo od državnih organa da formiraju nezavisnu komisiju koja bi ispitala učešće tadašnjeg političkog, vojnog i policijskog vrha, ali i rukovodstva željezničko-transportnog preduzeća Srbije u ovom strašnom zločinu.

Neprihvatljivo je da država Srbija haškim optuženicima, ljudima koji su optuženi za najteže zločine, plaća pravne zastupnike, dok na drugoj strani nije učinila ništa da se porodicama čiji su hranitelji oteti u stanici Štrpci obezbijedi trajna materijalna egzistencija, niti su išta poduzeli da djeca otetih dobiju bar zaposlenje. U tom smislu, zahtijevamo da se spomenuti diskriminatorski odnos države prema ovim porodicama prekine i da se hitno riješi njihovo pitanje egzistencije.

Također, upućujemo zahtjev lokalnoj samoupravi Prijepolje, u cilju trajnog sjećanja na ovaj zločin, koji treba biti opomena čovječanstvu koliko ljudsko zlo može biti opasno, da plato ispred Doma kulture nazovu „Trg otetih u Štrpcima" - što bi bio mali doprinos Prijepolja i Prijepoljaca vječitoj borbi protiv zla.

Iako je prošlo deset godina od demokratskih promjena u Srbiji, još nisu otkriveni ni kažnjeni inspiratori ovog strašnog zločina.  Za to najodgovornijim smatramo predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića koji nikada nije našao za shodno da primi porodice čiji su članovi oteti u Štrpcima i sasluša njihove zahtjeve, te da učini bilo šta da se nalogdavci i izvršioci ovog zločina kazne. To nas navodi na zaključak da genocidna politika devedesetih spram Bošnjaka još uvijek traje i da nije došlo do suštinskog suočavanja i raskida zvnaičnog beogradskog režima sa mračnom politikom devedesetih.

(www.islamskazajednica.org)