A+ A A-

Ured za BD: 20 godina džemata u Rotterdamu, posjeta Danskoj

U Reterdamu je 13.02.2011. godine je obilježena 20-godišnjica od osnivanja prvog našeg džemata u Nizozemskoj, džemata „Selam" koji se nalazi u ovom holandskom gradu.

Pored brojnih domaćina manifestaciji su prisustvovali: Mr. Mirsad ef. Kalajdžić - rukovodilac Ureda i izaslanik reisu-l-uleme na ovoj manifestaciji, ambasadorica u Nizozemskoj, Mirsad ef. Mahmutović - bivši rukovodilac Ureda, Mustafa ef. Klanco - muftija za Njemačku, novinari „Preporoda", imami koji su radili u ovom džematu kao i njihovi predsjednici, predstavnici turskog Diyaneta i Mili goruša, te drugi gosti iz naših džemata u ovoj zemlji.

Posjeta IZ Bošnjaka u Danskoj

Od 18. do 21. februara 2011. godine predstavnici Ureda za bošnjačku dijasporu na čelu sa mr. Mirsadom Kalajdžićem, u pratnji sekretara Ureda Mirnesa Lemeša i novinara „Preporoda" Bajrom Pervom, bili su u službenoj posjeti IZB-a u Danskoj. Kako je posjeta upriličena za vrijeme obilježavanja rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. upriličeni su prigodni programi u svim džematima koje su predstavnici Ureda posjetili. Već u petak poslije akšam namaza u džematu u Kopenhagenu, u prepunoj sali održan je program pod nazivom „Sjećanje na poslanika Muhammeda a.s." Pored video prezentacije o pomenutoj temi cijeli program je uljepšan učenjem ilahija hora BKC Kopenhagen „Merdžan". 

ured-bd-danska-2011

U uvodnom obraćanju, glavni imam za Dansku Nermin ef. Babić je izrazio dobrodošlicu delegaciji Rijaseta, te se zahvalio organizatoru na organiziranju cjelokupnog programa. Rukovodilac Ureda se poslije obratio prigodnim govorom u kome je istakao da se mi sastojimo od duše i tijela i da naša duša treba hranu baš kao i tijelo, a to je vjera i njeno prakticiranje. U tom segmentu pozvao je sve prisutne da čuvaju vjeru, kulturu, jezik, tradiciju, običaje, i da na taj način sačuvaju svoje porodice. Vidno zadovoljan stanjem džemata u Kopenhagenu zahvalio se na gostoprimstvu i pozvao sve džematlije da očuvaju jedinstvo. U revijalnom dijelu programa upriličeno je i jedno predavanje Aldina Ugarka na temu „Medicina i Kur'an". Aldin je u svom predavanju iznosio činjenice o savremenoj medicini i praksi Muhammeda a.s. te na taj način razotkrio identičnost u tretmanima liječenja. Nakraju programa Nermin ef. Babić  je proučio ašere i dovu, a druženje sa džematlijama je nastavljeno do kasno u noć.

Već sljedećeg jutra, delegacija je posjetila džemat u Odensi - na putu za Esjbjerg. U prostorijama ovog džemata klanjali smo podne te sa predstavnicima džemata obavili kratki razgovor. Prisutne džematlije su izrazili zahvalnost na posjeti, upoznali goste o problemima sa kojima se susreću, te se stavili na raspolaganje Islamskoj Zajednici, kako u Danskoj tako i BiH. Džematlije u Odensi su nas obradovale informacijom da su u procesu kupovine prostorija koje smo i posjetili  u centru grada. Nadamo se da će i uz našu pomoć, hairli privesti kraju ovu akciju.

ured-bd-danska-2011-1

Istog dana poslije akšam namaza već smo bili u Esbjergu, gradu na krajnjem zapadu Danske. U ovom džematu je također upriličen Mevlud povodm rođenja Božijeg poslanika Muhammeda a.s. Program je obogatio hor džemata Esbjerg kojeg vodi Haris ef. Hajlovac. Rukovodilac Ureda se obratio prigodnim govorom, a nakon njega i Bajro Perva je u kraćim crtama predstavio rad „Preporoda", što je dalo i rezultate učlanjivanja novih pretplatnika ovog lista. I u ovom džematu je nakon programa upriličeno druženje do iza jacije namaza.

U nedjelju ujutro smo se zaputili na sjever Danske u Alborg. U ovom džematu je upriličeno otvorenje novih - proširenih prostorija. Naime ovaj džemat je kupio i prostorije prvog sprata zgrade te su tako objedinili oba sprata zgrade u vakuf. U prepunom mesdžidu uz recitacije i učenje ilahija i kasida učešće su uzeli rukovodilac Ureda, sekretar te Bajro Perva. Važno je napomenuti da u ovom džematu vlada pozitivna atmosfera te se entuzijazam džematlija osjeća u zraku, a dokaz tome su i nove kupljene prostorije.

Isti dan poslije akšam namaza spustili smo se južnije u grad Randers gdje je proučen Mevlud poslije akšam namaza. Pored hora ovog džemata i učenjem jasin i šerifa, prisutnima su se obratili rukovodilac Ureda i Bajro Perva. Ova posjeta je između ostalog iznjedrila i tridesetak novih pretplatnika preporoda.