Promo banner

A+ A A-

Priboj: Otvorena vakufska kuhinja

U Priboju je u srijedu, 23. februara 2011. godine, Centar za humanitarni rad „Hajrat" koji radi pri Islamskoj zajednici i u saradnji sa Bošnjačkom kulturnom zajednicom otvorio sedmu Vakufsku kuhinju. Ovime je zaokružen projekat otvaranja Vakufskih kuhinja u sjevernom dijelu Sandžaka, i sada svi gradovi, počev od Novog Pazara pa sve do Priboja imaju po jedan objekat ove vrste.

vakufska-kuhinja-priboj-2011-2

Vakufska kuhinja u Priboju nalazi se u ulici Rifata Burdžovića, odmah iznad džamije u Priboju. I ako je vrijeme bilo hladno, i provijavao je snijeg, okupio se veliki broj građana Priboja da prisustvuje ovoj svečanosti koju je svojim prisustvom uveličala delegacija Islamske zajednice na čelu sa glavnim muftijom Muamer-ef. Zukorlićem.

Na početku svečanosti dekan Fakulteta za islamske studije hafiz dr. Almir Pramenković proučio je nekoliko ajeta iz Kur'ana Časnog, a prisutne je poselamio i predsjednik Medžlisa Priboj Enes-ef. Svraka koji je istakao da u ovome svečanom trenutku otvaranja kuhinje moli Allaha dž.š. da se ova kuhinja što prije zatvori i da građani Priboja i cjelokupnog Sandžaka nemaju potrebe da na ovakav način hrane svoje porodice, već da se ekonomska situacija popravi i da mogu da prehrane porodice svojim radom.

vakufska-kuhinja-priboj-2011

Nakon efendije Svrake prisutnima se obratio Glavni muftija koji je pozvao Pribojce da se uključe u rad i snabdijevanje Vakufske kuhinje. Pozvao ih je da kuhinju vide kao svoju šansu jer će na taj način trenirati sebe da čine dobra djela i pomažu one kojima je pomoć potrebna. Muftija je istakao da u Vakufskim kuhinjama niko korisnike ne pita koje su vjere ili nacionalne pripadnosti i da se ljudi dijele samo na dobre i loše ljude. Muftija je također naglasio da su dobra djela koja čine muslimani i Islamska zajednica odgovor na brutalne napade od strane režima na Islamsku zajednicu.

„Ovim šaljemo poruku koja predstavlja odgovor svima onima koji ovih dana i ovih mjeseci pokušavaju da nas satanizuju i da nas predstave kao opasnost za državu i opasnost za srpski narod. Nismo opasnost za državu. Možda smo ponekad opasnost za režim koji ne radi dobro i koji ne radi u skladu sa svojim izbornim obećanjima i koji radi protiv interesa naroda. Mi govorimo jasnu istinu, koja oštro zvuči zato što istinu jako dugo nisu čuli. Naš odgovor nije da se mi sa njima raspravljamo, naš odgovor je ovo dobro djelo. Na svaki njihov napad mi ćemo odgovoriti još jednim hajratom, još jednim dobrim djelom. I nećemo im dozvoliti da se identificiraju sa državom. Ako smo protiv režima, nismo protiv države. Režim nije naš zato što radi protiv nas, a država je naša bez obzira što je upotrebljavaju protiv nas." - rekao je između ostalog Glavni muftija.

vakufska-kuhinja-priboj-2011-2

Muftija je još istakao tradicionalni suživot i dobre međunacionalne odnose Bošnjaka i Srba u Sandžaku i istakao:

„Ti odnosi su bili poremećeni samo kada je neko iz Beograda ili sa neke druge strane, sa nekog političkog ili vojnog faktora htio da ih poremeti. Kad god su međunacionalni odnosi bili prepušteni nama građanima mi smo se ponašali u skladu sa našom sandžačkom i duhovnom tradicijom dobrih komšijskih odnosa gdje smo obavezni da jedni drugima priteknemo i da jedni drugima budemo na raspolaganju."

Na kraju je Glavni muftija otkrio tablu na kojoj piše Vakufska kuhinja Priboj, a glavni imam medžlisa Novi Pazar Enver-ef. Omerović je proučio dovu za hairli početak.

(www.islamskazajednica.org)