A+ A A-

Može li musliman biti heroj?

batmanPiše: Halim Grabus

Prije nekoliko dana pročitao sam vijest u jednom švicarskom dnevnom listu o izlasku iz štampe novog broja stripa o Batmanu i ostao zapanjen. Insan se tokom života navikne na svakakve vijesti pa pomisli da ga ništa više plaho ne može iznenaditi da bi se iznova, po ko zna koji put, uvjerio da je život nepredvidiv i da donosi svakojaka iznenađenja. No, krenimo redom!

Otkako je osnovan 1939. godine, zaljubljenici u Batmana imali su prilike uživati u pustolovinama ovog super-heroja američkog stripa u kojima se suočavao sa različitim kriminalcima, nacistima, psihopatama i drugim lošim tipovima. Istina bi uvijek pobijedila neistinu, pravda bi trijumfovala nad nepravdom a kriminalci bi adekvatno bili kažnjeni. Skoro da smo se navikli na sretan svršetak avantura čovjeka-šišmiša.

Međutim, decembarsko izdanje stripa o Batmanu izazvalo je pravu lavinu reakcija i negodovanja američkih konzervativnih blogera i dežurnih mrzitelja islama i muslimana. Naime, o čemu je riječ!?

DC Comics je u decembru 2010. godine, u sklopu serijala "Batman Incorporated", objavio dva broja popularnog stripa u kojima junak sa maskom slijepog miša odluči angažirati saradnike i pomagače, „super-heroje", u borbi protiv nepravde i kriminala u većim gradovima širom svijeta. Tako je u Francuskoj Batman odabrao mladića iz jednog problematičnog pariškog predgrađa. Sve bi bilo potaman i Batmanovi zaljubljenici bi mogli potpuno uživati u trijumfu istine nad neistinom i pravde nad nepravom da kojim slučajem francuski junak nije musliman!

E to je ono što je izazvalo bijes kod spomenutih islamofoba. Otkako su američki konzervativni blogeri saznali za tu vijest digli su pravu hajku i mobilizirali sve raspoložive snage u borbi protiv ove hereze u umjetnosti! Možete li zamisliti da musliman bude heroj i junak!? Možete li pojmiti da se musliman može boriti protiv nepravde i neistine!? K tomu još, zar je moguće da musliman uopšte može činiti nešto što je dobro!? To je već problem! Takav scenario ne mogu prihvatiti oni koji prste svoje izgrizoše od mržnje i zavisti prema muslimanima! Takvima se kosa diže na glavi pri samom spomenu sljedbenika islama. Još da musliman bude heroj i junak e to se ne uklapa u silom nametnutu predodžbu o muslimanima. Šta će reći oni koji budu čitali ovaj strip? Hoće li biti zbunjeni? Sve su to pitanja koja muče one koji bi najviše voljeli da muslimani nikako ne postoje.

Naime, Batman je odlučio angažirati jednog muslimana u borbi protiv kriminala u Parizu. Riječ je o mladiću iz pariškog predgrađa Clichy-sous-Bois gdje su počeli nemiri u Francuskoj, u novembru 2005. godine. Tokom protesta policija je greškom zarobila Bilala Asselaha i svojski ga izmlatila. Zahvaljujući utjecaju svoje majke, pobožne muslimanke, ovaj mladić odbacuje osjećaj mržnje i želje za osvetom i postaje super-heroj odlučan u namjeri postizanja pravde. Autor stripa mu je dao ime Nightrunner (Noćni trkač). Obučen je u crni kostim i ima masku.

Američki bloger, konzervativni aktivista, Warner Todd Huston na svom sajtu Publius Forum ovako zbori: „Francuski Batman je muslimanski imigrant. Njegovo ime je Bilal Asselah. Riječ je o alžirskom muslimanu sunniji, imigrantu odlične fizičke kondicije koji praktikuje gimnastičku vještinu parkur. Po svemu sudeći, Batman nije mogao pronaći pravog Francuza koji bi bio francuski spasitelj". Dakle, ovaj konzervativni aktivista iz svoje definicije pravog Francuza isključuje milione Francuza sjevernoafričkog porijekla.

Bljuvotine koje su objavljene na internet portalima Angry White Dude i Bosch Fawstin nećemo ni spominjati. Ovi patološki slučajevi mržnje prema islamu i muslimanima ne zaslužuju nikakav komentar. Oni koji prate ostvarenja američke filmske industrije navikli su se da Amerikanci uvijek spašavaju svijet od raznih vrsta terorista i bore se protiv loših tipova. Na nekim švicarskim internet portalima objavljeni su komentari da musliman ne može biti junak! Svašta! Ima li smisla odgovarati uopšte na takvu konstataciju? Na ovom mjestu nećemo spominjati plejadu muslimanskih heroja i junaka tokom historije koji su svojim životima svjedočili istinu i borili se da svaka osoba na kugli zemaljskoj ima život dostojan čovjeka. O njima najbolje govore njihova djela.

Ipak, moj odgovor na ovakve neutemeljene tvrdnje biće kratak i jasan samo zbog toga što se musliman svakodnevno mora boriti protiv neistine i nepravde. Uzmimo za primjer Bošnjake. Zar naš narod koji je preživio strahovitu agresiju i genocid svakodnevno ne svjedoči junaštvo i heroizam!? Tokom ratnih godina hrabro se odupirao četničko-ustaškoj armadi i nije klonio duhom. Zar to nije pravi primjer junaštva? Zar u vrijeme mira naš čovjek ne pokazuje herojstvo boreći se sa teškom ekonomskom situacijom i podnoseći hirove političkih predstavnika koji su opčinjeni sami sobom!? To je pravo junaštvo! Ne zaboravimo da je istina često drugačija od onoga kako nam je zulumćari nastoje prikazati.

(www.preporod.com)