Promo banner

A+ A A-

I njemačke sudije primjenjuju šerijatsko pravo

serijatsko-pravo-njemackaKako bi dobili podršku birača, njemački političari često i rado ističu da u ovoj zemlji nema mjesta za islamsko pravo. To je međutim pogrešno. Njemačke sutkinje čitaju Kur'an i posebno kada je u pitanju porodično i nasljedno pravo, primjenjuju šerijatsko pravo.

List Tagesspiegel donosi priču o jednom bračnom paru. Za Rosemarie N. , Nurudin je bio ljubav njenog života. Upoznali su se u Minhenu u jednom kafiću 1970. godine.  Rastavila ih je Nurudinova smrt u martu 2010. godine.  67- godišnja Rosemarie nije znala da se ukoliko njen muž, koji nema njemačko državljanstvo, premine, primjenjuje nasljedno pravo koje važi u njegovoj domovini. Šest sedmica nakon sahrane Nurudina koji je Iranac,  sud u Minhenu je  saopštio da će se u raspoređivanju nasljedstva primjenjivati iransko-islamsko pravo. Dakle, šerijatsko pravo.  Prema tom pravu, Rosemari pripada samo jedna četvrtina nasljedstva, tri četvrtine djeliće sedmoro nećaka i nećakinja u Teheranu.   

Njemačke sudije se često pozivaju na šerijatsko pravo. Tako je 2000. godine sud u Kaselu odbio tužbu jedne Marokanke  ukazujući na šerijatsko pravo. Ta žena, udovica, odbijala je da dijeli muževu penziju sa drugom ženom svog muža.  I sudije u Koblenzu su 2004. godine  odobrile pravo boravka u Njemačkoj drugoj ženi jednog Iračanina," piše pored ostalog list Tageszeitung. Rosenarie N. sada mora sačekati odluku suda. Kaže da joj se više radi o principu nego o novcu jer osjeća da joj je načinjena nepravda. Nije, kako kaže mogla znati da se i u Njemačkoj primjenjuje šerijatsko pravo," piše list Tagesspiegel.

(www.dw-world.de)