A+ A A-

Crvkut tekbira i salavata žuborio je i u Ročesteru

Unatoč  velikom snijegu i hladnoći koji su zahvatili grad Ročester-SAD (Rochester, NY), 19. februara 2011 godine, džematlije Ročestera su zajednički  obilježili rođenje Muhammeda a.s . Cvrkut  tekbira i salavata  milovali su duše prisutnih džematlija  u izvođenju mladih polaznika vjeronauke. Ova grupa umiljatih slavuja,  svojim ljupkim glasovima, su tekbirima veličali  Stvoritelja svega i donosili  salavate  na posljednjeg Božijeg Poslanika, Muhammeda a.s. Odmah po završetku učenja  tekbira i salavata, Enes ef. Tralješić se obratio prisutnim džematlijama. Tema njegovog predavanja bila je Sira Božijeg Poslanika, Muhammeda a.s. Nakon izlaganja Enesa ef. proučen je prigodan  mevludski program koji su izveli džematlije grada Ročestera.

mevlud-rocester-polaznici-2011

U svom izlaganju Enes ef. je postavio nekoliko pitanja prisutnim džematlijama o Muhammedu a.s. Na sreću prisutnih,  rekao je da niko ne mora da odgovora na njegova pitanja na glas ali da svako preispitamo sebe i svoje poznavanje Sire Božijeg Poslanika, Muhammeda a.s. Koliko poznajemo život  Posljednjeg Božijeg Poslanika? Da li možemo  sa lahkoćom da odgovorimo na sljedeća pitanja: Ko je Muhammed a.s? Kad je rođen? Gdje je rođen? Ko su mu bili roditelji?  Kad su mu umrli roditelji? Ko mu je bila majka po mlijeku? Ko je se brinuo o njemu nakos smrti njegovih roditelja? Kad je se oženio? Da li je imao djece? Kad je dobio objavu? Kad je bila hidžra? Kad je preselio na ahiret?

mevlud-rocester-obracanje-2011-1

Enes ef. u svom daljnjem izlaganju je  naglasio da svaki musliman treba da zna da odgovori na gore postavljena pitanja u bilo koje doba dana ili noć. Podsjetio je prisutne da je Muhammed a.s, rođen je u Mekki, u zoru ponedjeljka,  mjeseca rebiul-evela, 571 godine. Ocu mu je bilo ime Abdullah a majci Amina. Otac Muhammeda a.s. je umro dok je on još bio u utrobi majke Amine, a majka mu je preselila kada je napunio šest godina. Prve četiri godine Muhammed a.s. provodi u plemenu Benu Sa'd kod dojilje Halime, koja je ujedno njegova druga majka (majka po mlijeku). Nakon Aminine smrti, brigu o njemu preuzima djed Abdu-l-Mutalib, koji ga je neizmjerno volio ali  nakon samo  dvije godine  boravka kod djeda, Abdu-l-Mutalib se razbolio i umro. Nakon djedove smrti  brigu o Muhammedu a.s preuzima njegov amidža Ebu Talib, kod kojeg živi sve do ženidbe. Djed  Abdu-l-Mutalib i amidža Ebu Talib, su neizmjerno volili Muhammeda a.s. U svojoj 25 godine oženio se uglednom mekanskom poslovnom ženom, Hatidžom r.a koja mu je i ponudila brak impresirana njegovim divnim ahlakom... Enes ef. je preporučio prisutnim džematlijama da  se upoznaju sa Sirom Božijeg Poslanika  o Muhamedu a.s, i da na njega donosimo što više salavata.  

mevlud-rocester-izvodjaci-2011

Program je nastavljen učenjem odlomaka iz Kur'an, učenjem tekbire i salavate a zatim učenjem tradicionalnog  mevluda kao i ilahija i kasida. Džematlije Ročestera su sa velikom pažnjom i uživanjem pratile program. Po završetku programa, napojenih duša su kahvendisali i progovorili po koju,  a zatim  ponovno izloženi velikim snijegu i hladnoćom hrabro se uputili svojim kućama.

Aiša Purak