Promo banner

A+ A A-

Održana Skupština Medžlisa IZ Kotor Varoš

 U subotu 12. februara 2011. godine u prostorijama džamije džemata Hanifići održana je redovna Skupština MIZ Kotor Varoš, pored  članova Skupštine  prisustvovali su još i muftija banjalučki Edhem ef. Ćamdžić, generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Muhamed ef. Salkić, te šef računovodstva Rijaseta Rasim ef. Kadrić.

Skupštinu je otvorio novi-stari predsjednik MIZ Kotor Varoš hadži Nedžad Aganbegović i poselamio sve prisutne, nakon toga je konstatovano da postoji kvorum za održavanje Skupštine i da se može nastaviti sa radom.

Dnevni red je jednoglasno usvojen i prišlo se realizaciji istog.

skupstina-kotor-varos-2011

 Poslije proučenog ašereta riječ je uzeo Samir ef. Delić glavni imam MIZ Kotor Varoš i podnio  izvještaj o administrativno-pravnom poslovanju Medžlisa. U ovom izvještaju poseban osvrt bio je na administrativno-pravne poslove obavljene u toku godine, održane sjednice, razmatrana pitanja na sjednicama, te napomenuo da su prioritetne tačke dnevnog reda na sjednicama imama bile: mekteb i mektebska nastava, njihovo kvantitativno i kvalitativno poboljšanje, uređenje mektebskih prostorija, potom vjeronauka u školama, te muallimska i vjeroučiteljska radna disciplina u mektebima i školama.                

Pored ovih razmatrana su i druga pitanja: organizacija i održavanje završnih ispita i hatmi za polaznike mektebske nastave, organizacija i održavanje mektebskog takmičenja, organizacija manifestacije "Dani mekteba", organizacija ramazanskih aktivnosti, ukupljanje zekata i sadekatu-l-fitra za potrebe bejtu-l-mala, organizacija kurbana i kurbanskih koža, njihovo ukupljanje i realizacija za potrebe vjersko-prosvjetnih ustanova, podnošenje izvještaja o radu, izbor najboljeg muallima. Organizacija  obilježavanja značajnih događaja iz minulog rata, obilježavanje mubarek dana i noći, te organizacija i popis džemata za matičnu knjigu.

 U izvještaju su spomenuta i imovinsko-pravna pitanja sa posebnim osvrtom na stanje i probleme u oblasti vakufske imovine.Takođe je spomenuto da je do agresije na Bosnu i Hercegovinu, Medžlis Islamske zajednice Kotor Varoš  od vjerskih objekata u posjedu imao: trinaest džamija, dva mesdžida, i  dvanaest imamskih kuća. Do sada  je obnovljeno sedam džamija, deset imamskih kuća, a četiri džamije su u završnoj fazi izgradnje, s tim da će džamije u džematima Hrvaćani i Vrbanjci biti zvanično otvorene ove 2011. godine i to u Hrvaćanima 11. juna, a u Vrbanjcima 23. jula tekuće godine Svi ovi objekti sagrađeni su uglavnom sredstvima povratnika, koji su uz izgradnju vlastitih kuća gradili i džamije i imamske kuće. Molbe za pomoć nisu se daleko čule. Izuzev muftijstva banjalučkog i muftije Edhema ef. Čamdžića koji su dali određen doprinos u izgradnji ovih objekata, drugih pomagaća je malo. Skupština Medžlisa je jednoglasno prihvatila ovaj izvještaj. 

Slijedeća tačka dnevnog reda bio je izvještaj o vjersko-prosvjetnom radu, koji je također podnio glavni imam. U ovom izvještaju izneseni su podaci o: općem stanju vjerskog života na području medžlisa, mektebskoj nastavi,  radu  imama sa džematlijama idr. 

Iz ovog izvještaja izdvajamo dio koji se odnosi na mekteb u protekloj godini u kome se kaže: Mektebska nastava se odvija u 11( jedanaest) punktova. Muallimi su na vrijeme obavijestili roditelje i djecu o  početku mektebske nastave, odgovorni su u svom radu, uredno vode dnevnike i na vrijeme dolaze na mektebsku nastavu u što se mogao uvjeriti i muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić prilikom svojih obilazaka mekteba. Mektebi su uglavnom opremljeni potrebnim nastavnim pomagalima.

          Mekteb u Doljanima je u najtežoj situaciji, jer nema  alternativne prostorije za održavanje mektebske nastave, a džamija je u izgradnji. Tako je  dvoje djece uskraćeno za mektebsku nastavu. Značajno je napomenuti da se tokom mjeseca Ramazana organizuju iftari za polaznike  mektebske nastave. U izvještajnoj godini uspješno je organizovano mektebsko takmičenje, a najbolji su predstavljali Medžlis na muftijskom takmičenju za polaznike mekteba, i zabilježili dobre rezultate. U svim džematima uspješno su realizovani završni ispiti i hatme. Završnim ispitima i hatmama prisustvovao je i muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, te generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Muhamed Salkić, Rasim ef. Kadrić te zamjenik muftije glavni imam medžlisa Ključ Ermin ef. Vučkić. 

    Statistički podaci govore da je protekle godine nastavu pohađalo 305 polaznika, od čega 227 redovnih, sufaru je učilo 90 polaznika, a u Kur'anu je učilo 60 polaznika.       

Izvještaj o vjersko prosvjetnom radu je takođe jednoglasno usvojen, kao i blagajnički izvještaj koji je podnio Miralem ef. Avdić. 

Nakon usvajanja svih izvještaja i usvajanja nekoliko konstruktivnih prijedloga koji će, ako Bog da, još više poboljšati rad Skupštine, prisutnima se obratio Rasim ef. Kadrić, šef računovodstva Rijaseta IZ u BiH i u svom obraćanju kazao da je Skupština bila konstruktivna  i ukratko dao određene prijedloge koji bi još više trebali poboljšati finansijsko stanje u Medžlisu IZ Kotor Varoš.

  U svom obraćanju prisutnima generalni sekretar Rijaseta Muhamed ef. Salkić je podsjetio na razvoj Islamske zajednice u BiH, od perioda dolaska Austro-Ugarske i odvajanja Bošnjaka od Stambola i imenovanja prvog reis-ul-uleme Hilmi ef. Omerovića 1882. godine, koji je legitimitet dobio menšurom od halife iz Stambola i legalitet Carskim dekretom cara Franje Josipa, pa sve do današnjih dana. Takođe je podsjetio da je Islamska zajednica bila i ostala najjači stub i oslonac Bošnjaka na ovim prostorima.

Na kraju, prisutnima se obratio i muftija Edhem ef. Čamdžić, koji je pohvalio rad Skupštine medžlisa, rad imama, mutevelija, džematskih odbora i svih koji na bilo koji način učestvuju u radu Islamske zajednice. Muftija je također kazao da se ne smije stati na onome što je do sada urađeno, nego se mora stalno napredovati i težiti ka boljem. Također je istakao potrebu da se izgrade i dovrše mesdžidi i džamije u onim džematima gdje je vrlo malo povratnika Bošnjaka, jer i oni iako ih je malo imaju pravo na ezan, imama, teravih namaz i ostalo što sa sobom nosi džamija.

Skupština Medžlisa IZ Kotor Varoš je završena dovom koju je proučio muftija Edhem ef. Čamdžić. 

Nijaz Duzan