A+ A A-

Ljubljana: Mevludska akademija „Ja Resulallah"

U nedjelu, 20. februara 2011. godine, u Ljubljani bila je organizirana Mevludska akademija „Ja Resulallah" povodom rođendana Muhammeda, a.s. Akademija je bila organizirana u Kulturnom domu - Španski borci u Ljubljani.

mevlud-ljubljana-2011-1

U programu su sudjelovali glavni imam Zagrebačke džamije hafiz Aziz Alili, imam u džematu Wels hafiz Senad Podojak, hafiz Abbas Jahja iz Makedonije sa grupom Semazen, imami iz Slovenije Munzir ef. Čelenka, Špendi ef. Fidani, Adnan ef. Merdanović i Nevres ef. Mustafić koji je bio autor kompletnog scenarija akademije. Učesnici programa sa posebnom izvedbom ilahija i kasida, mevluda i recitiranjem za ovu priliku posebno pripremljenih tekstova opisali su život, važnost i veličinu Muhammeda, a.s.

mevlud-ljubljana-2011-2

Okupljeni vjernici i vjernice uživali su u prekrasnom učenju Kur'ana trojice poznatih hafiza Aziza Alilija, Senada Podojka i Abbasa Jahja. Neki su na kraju sa suzama u očima napuštali dvoranu sa uvjerenjem da će i slijedeće godine uživati u sličnom programu.

mevlud-ljubljana-2011

Ista akademija izvedena je dan ranije u džematu Maribor u jednoj od reprezentativnih dvorana Narodnog pozorišta u Mariboru.

Nevzet Porić