A+ A A-

Velika Britanija ne bi smjela naoružavati represivne režime

William-HagueLondonski dnevnik The Independent u uredničkom komentaru upozorava da Velika Britanija ne smije sebi dozvoliti naoružavanje represivnih režima.

Upitan da li mu je neugodno zbog toga što je britansko oružje prodano režimu u Bahreinu, koji je protekle sedmice nasiljem pokušao ugušiti mirne demonstracije, šef britanske diplomatije William Hague odgovorio je kako nema dokaza da je režim to oružje i upotrijebio, piše londonski dnevnik.

Ove riječi, piše Independent, savršeno govore o moralnom sljepilu britanskog dužnosnika prema problemu izvoza naoružanja.

Tačno je da nema dokaza da je to oružje upotrijebljeno u konkretnom napadu na demonstrante - suzavcem, gumenim mecima i sačmaricama - u kojem je ubijeno četvero ljudi, a stotine su ranjene. Ali budući da su britanske tvrtke početkom godine dobile dozvolu da zalivskoj državi izvezu čitav asortiman oružja za kontroliranje demonstracija, takva pretpostavka sasvim je opravdana.

Otkako je koalicijska vlada preuzela vlast na izborima, naoružanje i oprema za kontroliranje demonstracije prodani su Libiji, Alžiru i Saudijskoj Arabiji, piše Independent, dodajući kako, istini za volju, ni prethodna laburistička vlada nije radila drugačije.

Isti poslovni model ne mijenja se desetljećima, nastavlja list: Zapad kupuje naftu od zalivskih režima, a oni tako zarađeni novac koriste za kupnju oružja od zapadnih proizvođača. Ovaj aranžman omogućuje autokratima da se osjećaju sigurni na vlasti, dok ujedno jača zaposlenost i profit u zapadnim zemljama.

Ali demokratska previranja u arapskom svijetu posljednjih su sedmica bacila novo svjetlo na ovu iskvarenu suradnju. Britanija se mora suočiti sa stvarnošću da naoružavanje represivnih autokrata u inozemstvu nije dobar biznis, zaključuje Independent u uredničkom komentaru.

(FENA)