Promo banner

A+ A A-

Fašistički grafiti u mostarskom Liska haremu

Fašistički grafiti su ponovo osvanuli u mostarskom Liska haremu. Ignoriranjem svih napora i inicijativa na uređenju Liska harema od strane gradskih vlasti, ovaj prostor je ostavljen da bude mjesto iskazivanja nacionalističkih poruka, straha, mržnje i fašističkih sadržaja.

Liska harem je jedno od najupečatljivijih pokazatelja političkih gibanja i previranja u Mostaru. Svaki put kad "zapne" na gradskoj ili kantonalnoj političkoj sceni "politički centri moći rukom delikvenata ispisuju" uvredljive grafite na džamijama u zapadnom dijelu grada ili mezarjima.

Liska-2011-1

Ta činjenica mnogo više, od gradskih zvaničnika, govori o naravi društvenog života u Mostaru. S gorčinom, bolom i izrazom apsolutne nemoći da bilo šta promijenimo, u izrazu gnušanja, jedino što nam je ostalo je podsjetiti BH javnost i građane Mostara da Medžlis Islamske zajednice Mostar već deset godina bezuspješno vodi tešku administrativnu bitku sa gradskom administracijom oko konačnog uređenja Liska harema. Nažalost, bezuspješno!?

Umjesto da se i sami pridruže kao i sve druge civilizirane administracije u svijetu i da na tom mjestu zajednički izgradimo spomenik Vremenu u kojem je bez obzira na nacionalnost i vjerska ubjeđenja ovaj grad branio svoju Slobodu, gradska administracija bezdušno šuti.  Umjesto da u svijet pošalju takvu sliku o gradu ljubavi, rime i svjetlosti, oni svojom šutnjom dozvoljavaju da ih se sramoti na kojekakve načine.

Liska-2011-2

Medžlis Islamske zajednice Mostar će shodno svom historijskom poslanju učinit sve kako bi zaštitio, ne samo Liska harem, već i vakufsku imovinu, odnosno vlastiti kredibilitet. S tim u vezi pozivamo sve strukture društva da nam se pridruže u humanističkim naporima očuvanja zdrave ljudske svijesti.

Hasan Eminović