A+ A A-

Degradiranje Poslanikove poruke milosti i dobra

saff-287Da li je moguće da osumnjičeni za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu rade po diktatu iz Republike Srpske? Nevjerovatna je saglasnost između njihovih provokacija na sudu i reakcija političke i pravne vrhuške u ovom entitetu? ... Kao da su Palislamović, Špago i Keško bili zaduženi da nabacuju lopte zvaničnicima Republike Srpske, kako bi oni s lahkoćom zabijali golove u mrežu teze o tzv. vehabijama i tzv. islamskom terorizmu. Da li je moguće da ove osumnjičenike neko prethodno instruira šta će reći, a da oni prave budale od sebe, zato što ili ne razumiju šta čine, ili su nečim ucijenjeni?

Oni, kao muslimani, znaju da se tako ne smiju ponašati, jer njihovo ponašanje ne samo da nema veze sa islamom, u svim smislovima, već je i podrška sataniziranju bosanskih muslimana i jačanju genocidnog projekta u BiH. Njihovo ponašanje jedino može izazvati zgražanje i kod muslimana i kod nemuslimana, jer se radi o drskosti, primitivizmu, nekulturi, a sve to je u suprotnosti sa praksom poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, uzora svih muslimana, kojeg je Allah poslao kao milost svjetovima, sa porukom koja odiše jasnoćom, blagošću i iznad svega brigom za opće ljudsko dobro.

Dovoljno je u tom kontekstu navesti Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: "Poslan sam (moja osnovna misija je) da upotpunim (usavršim) plemenite osobine kod ljudi." Dakle, ne samo da je Poslanikova misija bila uspostavljanje sistema utemeljenog na općeprihvaćenim moralnim vrjednostima i načelima, nego da taj sistem upotpuni i dovede ga do savršenstva. Možda će zvučati paradoksalno, ali ovi grubi izljevi nekulture i neodgoja, dešavaju se baš u vrijeme kada se bosansko-hercegovačkom društvu, kroz javnu kampanju "Muhamed, alejhi selam, osoba koju vrijedi upoznati", koju već šestu godinu za redom organizuje Centar za edukaciju i istraživanje "Nahla", želi odaslati jedna sasvim druga poruka od one koju, ovakvim svojim ponašanjem, šalju neodgovorni pojedinci. To je poruka milosti i dobra. 

Stoga je jasno da osumnjičeni za teroristički napad u Bugojnu ne mogu predstavljati ni jednog muslimana na planeti, jer musliman niti je silan, niti je nekulturan, niti je nevaspitan. Ovakvim ponašanjem oni mogu predstavljati samo sebe, i eventualno one za koje rade, u svijesti ili u nesvijesti. Sama činjenica da su najvatrenije reakcije došle iz Republike Srpske, otvara nam sumnju da su spomenuti glumci dio jedne šire predstave.

Predsjednik Advokatske komore RS Jovan Čizmović osjetio se prozvanim da javnosti saopći kako je "izostanak odlučnijeg reagovanja (sudinice Tatjane Kosović) skandalozniji nego ponašanje grupe terorista". Baš je čudno kako jedan advokat "teroristom" naziva nekoga ko je osumnjičen, a nije osuđen, pa je samim tim - nevin dok mu se krivica ne dokaže.

Mediji i zvaničnici u Republici Srpskoj osuđuju sudiju Tatjanu Kosović što nije ušla u konflikt sa primitivizmom osumnjičenika, koji su drskim upadicama i nekulturnim gestama prije svega govorili o sebi, a nikako o islamu i o Bošnjacima. No, politička javnost u RS je dobila zadatak da izmisli i potvrdi tezu o navodnim zaštitnicima terorista u vrhu države, pa je u tu svrhu angažiran i vojni analitičar Gostimir Popović  koji je u povodu ovog nedoličnog ponašanja u sudnici obznanio - "da je ovo suđenje pokazalo da postoje grupe i pojedinci povezani sa međunarodnim terorizmom, iako su pojedinci u zvaničnom Sarajevu godinama nastojali da dokažu suprotno". Ispada da to "suprotno" nije dokazano, i da je sada konačno jasno kako postoje grupe vezane za međunarodni terorizam. A zašto? Zato što je izvjesni Palislamović odbio da dođe u sudnicu? Zato što je izvjesni Špago htio da održi desetominutni govor? Zato što je izvjesni Keško nedolično govorio sa sudijom? Jesu li to dokazi i za kakav terorizam, osim da su osumnjičeni u ovom procesu obične kabadahije, nekulturni i besprizorni pojedinci, koji bi u svoje društvo prije mogli privući makroe i narkomane, nego i "najtanjeg" muslimana? Šta je onda cilj poruke vojnog analitičara Gostovića koji kaže da su osumnjičeni - "i dalje miljenici u visokim zvaničnim krugovima, zbog kojih se tako ponašaju u sudnici"?! Na koga je usmjerena ova glupava žaoka?

U svakoj varijanti, i u svakom odgovoru, osumnjičena lica su poslužila velikosrpskim advokatima za razvijanje izmišljotina o tzv. islamskom terorizmu. Takvo što nikada ne bi uradio musliman čiji je uzor Muhammed. a.s.

(Saff br. 287, 18. februar 2011. godine)