A+ A A-

Humanitarna akcija za siromašne u Jablanici

„Nije pravi vjernik onaj ko zanoći sit, a komšija mu gladan!"

Učenici Sekcije za afirmaciju istinskih vrijednosti u Srednjoj školi u Jablanici nastavljaju sa humanim akcijama. Uporedo sa prikupljanjem odjeće i obuće za stanovništvo Goražda (detalje o ovoj akciji možete pogledati ovdje: Humanitarna akcija za Goražde), pokrenuta je i akcija prikupljanja novčanih sredstava za pomoć socijalno ugroženim porodicama u Jablanici. Inspirisani hadisom iz naslova, odlučili smo pomoći našim komšijama koji su se zbog nezaposlenosti, bolesti i drugih razloga, našli u teškoj finansijskoj situaciji.

akcija-jablanica-2011 

Dogovoreno je da se ne donira novac, nego da se kupe namirnice od kojih bi se napravili humanitarni paketi koje bi učenici Sekcije dostavili potrebnima. Novac su u ovu svrhu donirali učenici, profesori i ostali uposlenici škole, a ukupno je prikupljeno 462,25 KM.

Od samog početka akcije, ostavljena je mogućnost da i profesori i učenici mogu dati svoj prijedlog porodice koja bi trebala dobiti humanitarni paket, kako bi se na taj način ovom akcijom pokušali obuhvatiti i oni o kojima niko ne vodi brigu. Prije samog odabira porodica, na nekoliko sastanaka Sekcije se planirala kupovina, određivale namirnice koje će biti kupljene i računali troškovi. Obzirom na ograničen „budžet" kojim se raspolagalo i visoke cijene prehrambenih artikala, od razmatranog 21 prijedloga, učenici su na sekciji odabrali 8 porodica sa ukupno 39 članova.

akcija-jablanica-2011-1

Kupovina, pakovanje i podjela paketa obavljeni su 12.2.2011. godine (subota), čime je ova humana akcija uspješno privedena kraju. Prosječna vrijednost paketa bila je oko 60 KM, a svaki paket je sadržavao osnovne životne namirnice, čija je količina određivana prema broju članova porodice.

Iznenađenje je prvo što smo mogli primijetiti kod ljudi. Čak i nakon predstavljanja i objašnjenja, nevjerica je na licima ljudi i dalje bila prisutna, pa su uslijedila pitanja otkud, ko, od koga, na šta smo mi ponavljali već ispričanu priču. Nakon svega, mogle su se čuti samo riječi zahvale, a ni dova nije falilo. Nadamo se da smo na ovaj način makar malo olakšali život porodicama koje smo posjetili, kao što se nadamo da ćemo sve manje imati potrebe pomagati ljudima na ovakav način.

Na kraju, osjećam obavezu da se zahvalim svima koji su na bilo koji način učestvovali u ovoj plemenitoj akciji, a posebno učenicima Ćosić Maliku i Keskin Naidu, koji su žrtvovali svoj slobodan dan kako bi pomogli u kupovini namirnica i podjeli paketa.

Nezirić Edin, prof.