A+ A A-

Rođenje Muhammeda a.s. obilježeno u Kotor Varošu

Blagoslovljeni mjesec Rebiul-evvel opet nam dolazi donoseći sa sobom i ono najdraže i najuzvišenije: godišnjicu rođenja jednog od najvećih umova čovječanstva, posljednjeg Božijeg poslanika i vjerovjesnika Muhammeda, a.s. Uzvišeni Gospodar svjetova odabrao je pravi momenat kada je odredio da se rodi Hatemul-enbija i da ispuni svoj časni zadatak: da čovječanstvu koje je bilo skrenulo s Njegovog pravog puta i grcalo u nevoljama, nemoralu, međusobnom istrebljivanju i sl.,  pokaže pravi put, put sreće i spasa na oba svijeta. Svemogući je iz Svoje milosti poslao najboljega, najdostojnijega i najsavršenijega među ljudima da bi im on mogao služiti kao uzor u svemu. 

mevlud-kotor-varos-2011

Muhammed, a.s., posljednji  Božiji poslanik rođen je 12. rebiul-evvela 571. godine, u gradu Mekki. Sin je Abdullaha i Amine, iz arapskoga plemena Kurejš. Muhammed, a.s., pored poslaničke uloge, zauzima najznačajnije mjesto među svim ljudskim veličinama o kojima postoji povijesno svjedočanstvo. On je najbolji primjer svih ljudskih vrlina. O njemu se  u Kur'anu kaže: "Vi u Allahovu Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji često Allaha spominje." ( El-Ahzab, 21 ).

Ovaj dan muslimani tradicionalno obilježavaju učenjem mevluda i drugim prigodnim sadržajima kojim se podsjećaju na Poslanikovo rođenje, život i njegovu poslaničku misiju. Tako je bilo i u Kotor Varošu, gdje je hor imama MIZ Kotor Varoš, poslije podne namaza izveo prigodan mevludski program u kome je ilahijama o Muhammedu a.s. i mevludom podsjetio sve prisutne na značaj i ulogu Posljednjeg Božijeg poslanika u životima vjernika.

Obilježavanje dana rođenja Muhammeda a.s. na području Medžlisa Islamske zajednice Kotor Varoš već tradicionalno se obilježava u džematu Kotor, pa je tako bilo i ovaj put. Nakon klanjanja podne namaza obratio se Miralem ef. Avdić, imam džemata Kotor,  poselamio  prisutne i pozvao Samira ef. Delića, glavnog imama MIZ Kotor Varoš da se obrati prisutnima, Samir efendija je u svome obraćanju istakao važnost posljednjeg Božijeg poslanika za čitav ljudski rod, a posebno za muslimane i ukazao na potrebu prisjećanja na riječi i djela Božijeg poslanika. Mevludski program izveli su imami našeg Medžlisa, a na kraju programa svojim vazom i izuzetno poučnim kazivanjem prisutnima se obratio muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, koji je pozvao muslimane da se u svojim kućama više sjećaju Poslanika, na način što će svoje porodice podučavati i odgajati da vole Poslanika i da slijede njegov put. Takođe je ukazao i da kroz mevlude u svojim kućama, ali i džamijama trebaju buditi sjećanje na Resulullaha Muhammeda a.s. 

Obilježavanju rođenja Muhammeda a.s. prisustvovao je veliki broj džematlija iz svih džemata kotorvaroškog medžlisa. 

Nijaz Duzan