Promo banner

A+ A A-

Mevludski programi u Travniku

travnik-2011Dan 12. rebiu-l-evvel je dan koji se u cijelom islamskom svijetu obilježava na različite načine (shodno običaju) kao Dan rođenja posljednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda a.s.

I u BiH stanje po tom pitanju je raznoliko, ali najčešći način obilježavanja ovog dana je izvođenje mevludskih programa u džamijama ili nekim drugim primjerenim objektima.

U tom mozaiku ni Medžlis Islasmke zajednice Travnik nije bio izuzetak. Naime, zbog njegove velike teritorijalne rasprostranjenosti, a zbog važnosti samog 12. rebiu-l-evvela, ovaj Medžlis je za svoje vjernike organizirao tri mevludska programa u izvođenju hora imama Medžlisa Islamske zajednice Travnik i to na tri velika područja koja zajedno čine administrativnu cjelinu Medžlisa: područje Grada (mevlud proučen u Hadži Ali-begovoj džamiji u ponedjeljak poslije akšam namaza, predavač je bio Muftija travnički mr. Nusret ef. Abdibegović); područje Turbeta (okuplja 9 džemata, mevlud proučen u džamiji „Malezija" u utorak poslije podne namaza, predavač je bio mr. Hamid ef. Indžić) i područje Bile (okuplja 15 džemata, mevlud proučen u džematu Mehurići u tamnošnjoj džamiji u utorak poslije akšam namaza, a predavač je bio kurra hfz. i predavač Kiraeta u E.I.P. Medresi u Travniku Fadil ef. Bektaš).

Ne treba ni napominjati koliku su važnost za vjernike pomenutih područja imali ovi programi, a organizatoru i izvođačima (predavačima i učačima) mevluda treba čestitati na uloženom naporu i trudu kojeg su iskazali kroz ove programe. Sve u svemu, ovo je dobar kurs kojeg treba slijediti i u narednom periodu u kojem nas očekuje obilježavanje i drugih velikih datuma u hidžretskom kalendaru. I u Travniku i izvan Travnika.

Edin Memić