Promo banner

A+ A A-

Novi Pazar: Završena manifestacija „Dani mevluda"

Sjećanje na Allahovog miljenika Muhammeda alejhi selam, najveću milost koja nam je data na ovom svijetu, a u povodu njegovog dana rođenja, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, Savjet za Da'vu, organizovao je kroz manifestaciju „Dani mevluda", koja je održana u svim sandžačkim gradovima počev od 11. februara kada je u rožajskom Domu kulture priređen mevludi-šerif. Manifestacija je nastavljena 12. 02. u Bijelom Polju, 13. 02. u Priboju i Prijepolju, 14. 02. u Tutinu, Novoj Varoši i Plavu te 15. 02. u Sjenici.

dani-mevluda-sandzak-2011

Centralna mevludska svečanost održana je u Novom Pazaru, u Hali sportova, sinoćnjom (16.02.2011. godine) svečanošću koja je počela u 19:30 časova.

Ovom skupu prisustvovali su predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života Sandžaka.

dani-mevluda-sandzak-2011-1

Program je otpočeo riječima koje su vječne, za koje nam je dato obećanje da će biti sačuvane do Sudnjeg dana, riječima Kur'ana časnog, koje su upravo preko miljenika Muhammeda poslate nama kao Uputa. Večeras je jedan dio iz Kur'ana proučio učač koji Riječi svoga Gospodara čuva još od svojih srednjoškolskih dana, porijeklom iz Makedonije, zvanje hafiza stekao u „Gazi Husrev-beg" medresi u Sarajevu, a sada Kur'anu podučava mlade generacije u medresi Zagrebu - hafiz Aziz Alili.

dani-mevluda-sandzak-2011-4

Potom su nastupili horovi muške i ženske medrese „Gazi Isa-beg" u Novom Pazaru, „Selsebil" iz Priboja te hor polaznika predškolskih ustanova „Revda" i „Vildan".

dani-mevluda-sandzak-2011-5

Hor novopazarskih imama i musafir iz Zagreba hafiz Alili, proučili su nekoliko stihova iz Mevluda od raznih autora. Među najpoznatijim piscima mevluda nalaze se imena velikih bošnjačkih književnika i učenjaka: 1878-79. godine, mevlud je sa turskog preveo hafiz Salih Gašević, 1910. godine, također sa turskog jezika, mevlud je preveo Arif efendija Sarajlija, 1915. godine napisan je mevlud od strane autora hafiza Seida Zenunovića, mevlud je 1920. godine napisao i dr. Safvet-beg Bašagić, 1968. godine Rešad Kadić, a 1975. godine je izašlo prvo izdanje mevluda koji je napisao Vehbija Hodžić, a koje je u rukopisu postojalo još 1962. godine.

dani-mevluda-sandzak-2011-2

„I svi ste vi pastiri, i svi ćete biti odgovorni za svoja stada." - riječi su poslanika Muhammeda alejhi selam. Naš uzvišeni gospodar regulisao je savršenu hijerarhiju kada je odgovornost u pitanju. Pa je podučio svog Miljenika da je majka odgovorna za dijete, otac za cijelu porodicu, poslodavac za svoje zaposlene, imam za svoj džemat, a predstavnik jednog naroda za cijeli narod." - ovako je najavljeno obraćanje glavnog muftije Muamera-ef. Zukorlića.

Muftija je u svom obraćanju ukazao na svetost okupljanja ovim povodom, te ukazao na sve veću težnju antiislamista za skrnavljenjem i vrijeđanjem Poslanika, a.s., njegovih nasljednika - uleme, islamske zajednice uopšte te svih muslimana.

dani-mevluda-sandzak-2011-3

Muftija je također govorio o poremećajima društva u kojem živimo, osvrnuvši se na posljednju antiislamsku medijsku hajku koja je uperena protiv Islamske zajednice i njenih čelnika, samo zato što se djevojke u Novom Pazaru sve više pokrivaju i odlučuju svoju nošnju uskladiti sa šerijatskim propisima.

Ovaj skup je završen učenjem dove, koju je proučio Nedžad-ef. Hasanović.

(www.islamskazajednica.org)