A+ A A-

Centralna mevludska svečanost u Tuzli

U ponedjeljak (14.02.2011. godine) je u prepunoj  Džamiji princa Abdullaha nakon klanjanog akšam-namaza koji je predvodio Edin-ef. Peštalić održan prigodan mevludski program.

mevlud-tuzla-2011-1

Prvo se sa nekoliko uvodnih riječi prisutnim džematlijama obratio Edin efendija, a čast izvođenja samog programa pripala je članovima hora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla koji su u potpunosti opravdali ukazano im povjerenje; prisutni su mogli uživati u preljepom učenju odlomaka Kur'ana, učenju ilahija i kasida, te interpretiranju odlomaka Mevlud-i šerifa. U sklopu programa džematlijama se obratio i Nasih-ef. Osmanović, profesor arapskog jezika u Behram-begovoj medresi. U svome predavanju je, između ostalog, istakao nužnost posjedovanja ljubavi prema Muhammedu, a.s, najodabranijem ljudskom biću, potrebe stalnog donošenja salavata na njega, oživljavanja njegovog sunneta i  postupanje po njemu;

Ako volite Allaha, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti. (Kur'an)

Ko oživljava moj sunnet, taj voli mene, a ko voli mene, taj će sa mnom biti u Džennetu. (Hadis)

mevlud-tuzla-2011

Na kraju svog izlaganja Nasih efendija je zamolio Allaha, dž.š., da nam pomogne da nađemo načina kako da slijedimo Poslanika, a.s., u svakom našem postupku, te je zamolio Svevišnjeg da obilato nagradi sve one koji su došli u Džamiju princa Abdullaha da se na ovaj način prisjete rođenja našeg miljenika, Muhammeda, a.s.

Mevludski program je okončan učenjem odlomka iz sure El-Rahman i učenjem prikladne dove. Nakon mevluda džematlije su klanjale i jaciju-namaz koji je predvodio hfz. Sabahudin-ef. Skejić.

Emina Muratović