A+ A A-

Dodijeljeno priznanje i nagrada „Hasan ef. Škapur"

U utorak 15. 02. 2011. godine, u Gazi Ferhad-begovoj džamiji u Tešnju, održana je centralna manifestacija za područje Muftiluka zeničkog povodom 12. rebiu-l-evvela, Dana rođenja Božijeg Poslanika Muhammeda, a. s.

Prigodan program sadržan u učenju Kur`ana, mevluda, ilahija i kasida kojim su evocirane uspomene na Poslanikovo rođenje, život i njegovu poslaničku misiju izveli su imami Medžlisa IZ Tešanj, nakon čega su se prisutnim obratili dr. Zuhdija Hasanović, izaslanik dekana Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu i mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam MIZ Tešanj, koji je ukratko rezimirao dosadašnji rad Fonda „Hasan ef. Škapur" i obrazložio Odluku Komisije da ovogodišnje priznanje i nagradu iz ovog fonda, za doprinos u razvoju hadiskih znanosti u BiH, dodijeli Hasan ef. Makiću, muftiji bihaćkom.

tesanj-skapur-2011-muftije

Muftija Zenički mr. Ejub ef. Dautović u svom obraćanju istakao je da u Božijem Poslaniku Muhammedu, a. s., imamo najbolji uzor i da kroz obilježavanje Dana njegovog rođenja mi iskazujemo svoju ljubav prema njemu, a potom je uz  učenje tekbira svih prisutnih, uručio Priznanje ‘'Hasan ef. Škapur'' za doprinos u razvoju hadiskih znanosti u BiH Hasan ef. Makiću, muftiji bihaćkom.

Nakon što se zahvalio na dodijeljenom priznanju, muftija bihaćki Hasan ef. Makić podsjetio je prisutne na lik i djelo Hasan ef. Škaura, kao i zadovoljstvo činjenicom da je upravo on nastavio sa praksom Hasan ef. Škapura da na seminarima za imame MIZ Prijedor prevodi Buharijin Sahih.

tesanj-skapur-2011-domacini

Fond ''Hasan ef. Škapur'' ustanovljen je 2005. godine, a namjena mu je stipendiranje učenika i studenata i dodjela nagrada i priznanja zaslužnim naučnim radnicima, pojedincima, organima i ustanovama u BiH i šire za doprinos u razvoju islamskih, posebno hadiskih znanosti. Nagrada i priznanje dodjeljuju se jednom godišnje i to povodom 12. rebiu-l-evvela.

U proteklom periodu za doprinos u razvoju hadiske znanosti dobitnici nagrade i priznanja bili su: prof. dr. Omer Nakičević (2005.), prof. Mehmedalija Hadžić (2006.), dr. Šefik Kurdić (2007.), dr. Fuad Sedić (2008.), prof. Mahmut Karalić (2009.),  Kulturni centar „Kralj Fahd" Sarajevo (2010.g.), te Hasan ef. Makić ove godine. 

tesanj-skapur-2011-rvi-posjeta

Nakon završetka gore navedene manifestacije muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović i muftija bihaćki Hasan ef. Makić sa saradnicima posjetili su Općinski odbor Organizacije RVI Tešanj gdje su se susreli sa predsjednikom ove Organizacije gosp. Muharemom Sejdićem. Gosp. Sejdić je prisutne upoznao sa aktivnostima Organizacije RVI Tešanj, te izrazio svoju zahvalnost na posjeti i iskazanoj pažnji. 

Obilježavanju 12. rebiu-l-evvela u Tešnju prisustvovali su i glavni imami medžlisa IZ Zenica i Doboj, te sekretari Muftijstva bihaćkog i Muftijstva zeničkog.