A+ A A-

OSBiH: Obilježeno rođenje poslanika Muhammeda

Dom-armije-SarajevoUred vojnog muftije Ministarstva odbrane BiH je u povodu 12. rebiu-l-evvela - rođenja Muhammeda a.s., organizirao obilježavanje ovog značajnog datuma u islamskom kalendaru u komandama i jedinicama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, jučer, 15. februara, je u kasarni "Rajlovac" u Sarajevu održana centralna svečanost. Tom prilikom vojni imami su realizirali prigodan mevludski program za muslimane pripadnike OSBiH, uz učešće hora Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva, izvođenjem ilahija i kasida, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ovim povodom, prisutnima su se prigodnim predavanjima obratili vojni muftija Ismail ef. Smajlović i profesor Gazi Husrev-begove medrese Ahmed Halilović, koji je naglasio značaj obilježavanja mevluda u tradiciji Bošnjaka, s posebnim naglaskom na to "da je vjera formula za lakši život, kao Božiji dar koji je dat poslaniku islama Muhammedu a.s. i njegovim sljedbenicima".

Nakon mevludskog programa organizirano je prigodno druženje čiji je domaćin bio komandant Komande Brigade taktičke podrške Oružanih snaga BiH brigadir Esad Šejtanić, uz prisustvo zamjenika načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalmajora Rizve Plehe i drugih visokih oficira OSBiH, kao i predstavnika vjerske službe.

Također, vojni imami će u vojnim mesdžidima prigodnim programima i predavanjima obilježiti mevlud, rođenje Muhammeda a.s.

Istim povodom je, u saradnji s Medžlisom IZ Sarajevo, organiziran ciklus predavanja o životu i djelu Muhammeda a.s. u Domu OSBiH.

(FENA)