A+ A A-

Kapitalno djelo naše historiografije

U Tuzli se 10. februara 2011. godine, desio prvorazredni kulturni događaj. Navečer toga dana je prvi puta naučnoj i intelektualnoj javnosti predstavljeno važno djelo naše novije historiografije: knjiga dr. Adnana Jahića „Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini za vrijeme monarhističke Jugoslavije (1918-1941)". Knjigu su u prošloj godini izdali Medžlis Islamske zajednice Zagreb i Bošnjačka nacionalna zajednica grada Zagreba te Zagrebačka županija. Urednik knjige je Dževad Jogunčić. Recenzenti su dr. Husnija Kamberović i dr. Vjekoslav Perica, a lektorica dr. Amira Turbić-Hadžagić. Korice je dizajnirao dr. Mehmed Akšamija. Knjiga ima 664 stranice formata 24x17 cm.

jahic-tuzla-2011-1

Organizatori promocije su bili Muftijstvo tuzlansko, Odsjek za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Behram-begova medresa u Tuzli.

O knjizi su govorili, kao njeni promotori: dr. Fikret Karčić, profesor na Pravnom fakultetu i na FIN-u u Sarajevu, dr. Amir-ef. Karić, glavni imam MIZ-a Tuzla, dr. Denis Bećirović, docent na Filozofskom fakultetu u Tuzli i dr. Zlatko Hasanbegović, naučni saradnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu. I sam autor dr. Adnan Jahić je govorio o knjizi.

Promociji su prisustvovali i: reisul-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa-ef. Cerić, rektor Univerziteta u Tuzli dr. Enver Halilović, muftija tuzlanski Husein-ef.Kavazović, dekan Filozofskog fakulteta dr. Bego Omerčević, direktor Behram-begove medrese vahid Fazlović, profesori s Tuzlanskog  univerziteta i brojni prijatelji.

U svome uvodu u ovu knjigu, njezin autor dr. Adnan Jahić kaže: „Izučavanje vjerskih zajednica iznimno je značajno za razumijevanje nacionalne, političke i kulturne historije Bosne i Hercegovine. U našem radu usredsredili smo se na djelatnost Islamske zajednice između dva svjetska rata, u osjetljivom historijskom vremenu koje je pred bošnjački narod postavljalo brojne izazove, nacionalno-političke, socijalno-ekonomske i duhovno-kulturne naravi."

jahic-tuzla-2011

Jedan od recenzenata ovoga djela dr. Husnija Kamberović je u zaključku svoje recenzije istakao:

„Autor je, istražujući položaj i razvoj Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u razdoblju između dva svjetska rata, ponudio djelo koje će biti nezaobilazno za bolje razumijevanje ne samo vjerske povijesti nego općenito razvojne linije nacionalnih identiteta na Balkanu. Jahić je napisao knjigu utemeljenu gotovo isključivo na dosad nedovoljno korištenim ili posve nepoznatim arhivskim izvorima i na temelju toga izgradio vjerodostojnu sliku položaja Islamske zajednice i islama općenito u razdoblju između dva svjetska rata. Mada se radi o jednom povijesnom razdoblju, knjiga je izuzetno aktualna, ali bez imalo aktuelnih političkih primjesa. Tom izazovu mogu odoljeti jedino naučnici u cijelosti posvećeni temeljnim vrijednostima svoje struke. Jahić se ovom knjigom uvrstio u taj, ne tako veliki, krug historičara."

Adnan Jahić je rođen 21. aprila 1967. godine u Tuzli. Osnovnu školu i gimnaziju završio je  u  Tuzli. Dodiplomski studij i magisterij je okončao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Doktorsku disertaciju pod nazivom Organizacija i rad Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini između dva svjetska rata odbranio je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 20. 10. 2007. godine. Imao je zapaženu ulogu u javnom i političkom životu Bosne i Hercegovine, kao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i član parlamentarnog izaslanstva Bosne i Hercegovine pri Parlamentarnoj skupštini OSCE.

Autor je više naučnih i stručnih radova iz oblasti historije, filozofije i teologije. Objavljivao je u Preporodu, Hikmetu, Riječi, Saznanjima, Zborniku radova Filozofskog fakulteta u Tuzli, Prilozima Instituta za historiju, Godišnjaku BZK Preporod, Bošnjačkoj pismohrani i drugim listovima, časopisima, zbornicima i godišnjacima. Primaran predmet njegova naučnog interesa su teme iz kulturne historije Bosne i Hercegovine, te novije bošnjačke historije. Objavio je knjige: Muslimanske formacije tuzlanskog kraja u Drugom svjetskom ratu (Tuzla, 1995) i Hikjmet - riječ tradicionalne uleme u Bosni i Hercegovini (Tuzla, 2004). Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini za vrijeme monarhističke Jugoslavije (1918-1941) je treća njegova knjiga. Učestvovao je na brojnim simpozijima i naučnim skupovima posvećenim temama iz historije, islamistike i političkog života Bosne i Hercegovine. U Tuzli je uređivao časopis Hikmet, list za vjersko-teološka i kulturno-historijska pitanja, od 1993. do 1998. godine. Više godina je radio kao nastavnik u Gimnaziji Ismet Mujezinović, te kao honorarni nastavnik u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Zaposlen je kao docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

jahic-tuzla-2011-2

Povod da bude u Tuzli našao je u ovoj promociji i dr. Mustafa-ef. Cerić, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. On se na kraju obratio svojim govorom, u kome je istakao značaj pojave ovoga djela. Iskazao je nadu da će se uskoro pojaviti i studije koje će istražiti i druga razdoblja u radu Islamske zajednice u BiH. 

Sevret Mehmedćehajić