Promo banner

A+ A A-

Svečana sjednica sabornika Bihaćkog muftijstva

U uredu muftije bihaćkog, prof. Hasan ef. Makića, u Bihaću je, 10. 02. 2011. godine, održana svečana sjednica sa novoizabranim  sabornicima IZ-e sa područja ovog muftijstva. Sjednica je bila, prije svega, svečanog karaktera, jer je muftija dodjelio rješenja svim sabornicima, ali je prilika iskorištena i za međusobno upoznavanje.  Pored toga, muftija je članove detaljno upoznao sa načinom na koji funkcioniše Sabor IZ-e u BiH, kao najviše upravno i zakonodavno tijelo.

sabornici-bihacko-muft-2011

Prema Ustavu IZ-e u BiH, Bihaćko muftijstvo ima pravo da izabere sedam članova Sabora sa svoga područja od kojih dvojica mogu biti aktivni službenici IZ-e, a ostalih pet moraju biti iz reda civila. Radi zastupljenosti terena cijelog muftijstva dogovorena je teritorijalna podjela  na sedam regija unutar kojih četiri medžlisa, i to Cazin, Velika Kladuša, Bužim i Sanski Most, imaju po jednog člana, a ostale tri regije, Bihać-Bosanski Petrovac, Bosanka Krupa-Bosanski Novi-Bosanska Kostajnica i Prijedor-Kozarac, daju po jednog člana Sabora iz svoje regije. Na ovaj način su izabrani novoimenovani članovi  Sabora sa Bihaćkog muftijstva u mandatu 2011.-2014..

U Saboru će, ako Bog da, Bihaćko muftijstvo predstavljati sljedeći članovi: Alagić h. Sulejman, rođen 1948. godine u Velikoj Kladuši, zatim Mujić h. Ahmet, rođen 1954. godine u Bihaću,  Cinac h. Arif, rođen 1968. godine u Bužimu, dipl. ekonomista Karamujić h. Nirzad, rođen 1971. godine u Srebrenici, prof. Harčević Hadis ef., rođen 1978. godine u Jezerskom, Bosanska Krupa, prof. Mujakić Said ef., rođen 1979. godine u Cazinu te prof. Mahić h. Amir ef., rođen u Kozarcu 1982. godine.

Poslije uručenja rješenja i ugodne diskusije muftija se zahvalio članovima na odzivu. Nakon toga upriličen je i ručak u restoranu muftijstva.

Mahić Amir