A+ A A-

Tirana: Međunarodni simpozij „Kur`an i molitva"

U Tirani je, pod pokroviteljstvom Međunarodnog univerziteta Al-Mustafa iz Irana, Fondacije Kur'ana Tirana i Ministarstva prosvjete Albanije, održan međunarodni simpozij na temu „Kur'an i Molitva". Simpozij je održan u prostorijama hotela „Intercontinental" 05. februara 2011. godine.

Ovaj međunarodni simpozij je organiziran povodom 10. obljetnice djelovanja Fondacije Kur'ana u Albaniji. Simpozij je uveličan promocijom prijevoda Kur'ana na albanski jezik od Selim ef. Stafe, te komentarom 1. i 2. džuza Kur'ana od istog autora.

U ime Univerziteta Al-Mustafa iz Qoma, simpoziju je prisustvovao i rektor Univerziteta, cijenjeni alim, Ajatollah Al A'rafi.

simpozij-tirana-2011 

Izlagači i sudionici simpozija su bili iz Makedonije, Kosova, Srbije, BiH i Hrvatske.

Ispred Islamske zajednice u Hrvatskoj, sudjelovao je glavni imam Medžlisa Zagreb kurra hafiz Aziz ef. Alili, izlažući na temu „Kur'an, molitva i gnostika".

simpozij-tirana-2011-1 

Glavni imam je iskoristio svoj boravak u Albaniji, pa je 06.02.2011. godine, posjetio nekoliko džemata. U Skenderbegovom gradu Kruji klanjao je podne- namaz, a istog dana u Draču, akšam-namaz i to u Sultan Mehmedovoj džamiji koja je stara 580 godina. Nakon učenja Kur'ana održao je predavanje, te prisutne vjernike upoznao sa položajem muslimana u Hrvatskoj.

(www.islamska-zajednica.hr)