Promo banner

A+ A A-

Saopštenje Muftije IZ Bošnjaka u Njemačkoj povodom izbora

IGBD-LogoPovodom održavanja izbora u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj u 2011. godini muftija Mustafa ef. Klanco uputio je 07. februara 2011. godine pismo svim predsjednicima džemata, imamima i članovima džemata IZBNJ u kojem se kaže:

„Esselamu alejkum
Uvaženi predsjednici džemata, imami i džematlije,
Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj je dio Islamske zajednice u BiH u svom duhovnom, idejnom, kulturnom i organizacionom radu. Iza nas su godine pune upornog rada, uspjeha, velikog sabura, previranja i kušnji. Želim pohvaliti sve predsjednike džemata i sve imame u džematima IZB u Njemačkoj, koji su dali i daju svoj nesebičan doprinos u radu Zajednice.
Naša Zajednica je privela kraju jedan proces „samoprovjere" kolektivnih i ličnih mogućnosti. Sada je vrijeme za neke druge procese. Ponosan sam na našu Zajednicu, njene vrijedne džematske predsjednike, imame, sabornike i džematlije koji su pokazali i pokazuju da vole svoju Zajednicu i čuvaju svoj vjerski, nacionalni i kulturni identitet kroz Zajednicu. Ponekad nismo vješti da naše različite džematske i lične stavove po određenim pitanjima artikulišemo u javnosti na najbolji način, ali sam siguran da želimo našoj Zajednici samo dobro. Mi muslimani, Bošnjaci, u Njemačkoj smo na velikim iskušenjima u porodici, džematu, poslu, školi ili univerzitetu, ali naš ponos što smo muslimani Bošnjaci nikad nismo iznevjerili. Sredina u kojoj živimo je to prepoznala o čemu i sami možete svjedočiti. Ja molim dragog Allaha da tako ostane i u budućnosti.
Pozivam sve džematlije, predsjednike i imame džemata da se aktivno uključe u izborni proces u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj kako bismo predstojeće redovne izbore za sve organe IZBNJ obavili na najbolji način. U sredini u kojoj boravimo uživamo demokratsko pravo govora i djelovanja, samoorganizovanja i zajedničkog nastupa prema zakonu ove države i internim pravilima koja smo usvojili. Pravo svakog člana IZBNJ na predstojećim izborima je da kandidira i bude kandidiran, bira i bude biran, a džemati to pravo trebaju da omoguće svojim članovima.
U duhu hadisa Allahova Poslanika Muhammeda s.a.v.s. u kojem se kaže: „Niko od vas neće dostići potpuno vjerovanje sve dok ne bude želio i volio svome bratu ono što želi i voli samome sebi." (Buharija i Muslim), želim da naša Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj izabere najbolje i najodgovornije predstavnike, koji žive prema duhu ovog hadisa, koji uživaju povjerenje članova IZ i koji znaju čuvati instituciju IZ.
Organi IZBNJ su napravili dokumente i pravilnike koje vam stavljamo na raspolaganje a koji predstavljaju sadašnje standarde u našem radu. Ovi dokumenti predstavljaju naše sadašnje mogućnosti, ali se nadamo nekim boljim i sretnijim vremenima za sve muslimane koji žive na ovim prostorima.
Pozivam Vas da svi zajedno gradimo Islamsku zajednicu kao mogućnost i garant bržeg, boljeg, kvalitetnijeg i sigurnijeg ispunjenja našeg ljudskog morala i islamskog emaneta kojeg smo preuzeli.", stoji u pismu Muftije Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Mustafe ef. Klance. 

(www.igbd.eu)