Promo banner

A+ A A-

Ured za BD: Posjeta bošnjačkim džematima u Beču

Ured za bošnjačku dijasporu na čelu sa rukovodiocem Ureda mr. Mirsadom Kalajdžićem, direktorom vakufske direkcije hfz. mr. Senaidom Zaimovićem i sekretarom Ureda Mirnesom Lemeš, prisustvovali su obilježavanju godišnjice humanitarnog udruženja „Hadžijski Fond Austrije" te mevludskom programu  koji je upriličen u našem džematu „Bosna" u Beču.

Gosti su u petak 04.02.2011.godine u prijepodnevnim satima stigli u Beč, gdje su ih dočekali domaćini programa sa predstavnicima naše BH ambasade u ovom gradu. Uputili su se odmah prema našoj ambasadi gdje su imali topli prijem kod našeg ambasadora gos. Harisa Hrle. Nakon korisnih razgovora sa ambasadorom, gosti su se uputili u naše džemate, kako bi klanjali džumu namaz. Mirsad ef., je hatibio u džematu „Ebu Hanife", a hfz. Senaid u džematu „Gazi Husrev-beg.

dijaspora-bec-2011-2

Istog dana navečer poslije jacije namaza proučen je mevlud u našem džematu „Bosna" povodom rođenja Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s. uz prisustvo velikog broja džematlija. Važno je napomenuti da je veliki broj omladine pored prisustva uzelo i aktivno učešće u samom programu. Pored delegacije Rijaseta bili su prisutni i imami Senad ef. Kusur - kao domaćin, Senad ef. Velić, Ibrahim ef. Jakubović, hfz. Adil ef. Makić te Abdulmedžid Sijamhodžić i Ibrahim Zukić. Programu su dali posebnu čar i udruženi horovi džemata „Bosna" imama Senada ef. Kusura i džemata Medling imama Ibrahim ef. Jakubovića.

dijaspora-bec-2011-3

Nakon proučenog mevluda prisutnima su se obratili mr. Mirsad Kalajdžić te hfz.mr. Senaid Zaimović. Rukovodilac Ureda se zahvalio domaćinima na organizaciji ovog mevluda, skrenuvši pažnju na važnost ovakvih i sličnih manifestacija, dajući svoju podršku programima ovakvog sadržaja u našim džematima širom dijaspore. Također je istakao važnost jedinstva nas Bošnjaka na ovim prostorima i jasno podcrtao da niko nema pravo dijeliti Bošnjake i krčmiti naše džemate po nekim svojim parametrima. Primjer je Poslanik a.s. koji je naredio rušenje džamije koja je bila razlog podjele Muslimana u to vrijeme.

Direktor Vakufske direkcije se također obratio džematlijama ističući da je Poslanik razlog ovog okupljanja i da je mevlud ono što nas Bošnjake spaja i dovodi na jedno mjesto. Obzirom da se naši Bošnjaci okupljaju na mevludima više nego bilo kakvim drugim povodom, a razlog je upravo Poslanik a.s., mi trebamo više da spominjemo Poslanika kako u džamiji tako i u našim kućama kako bi Ga naša djeca zavoljela i nastavila ovu našu lijepu tradiciju. Senaid ef. je skrenuo pažnju na slijeđenje Božijeg Poslanika od strane ashaba te ako želimo da budemo proživljeni u društvu najboljih moramo i mi slijediti Poslanika a.s.

Želimo napomenuti da je na ovom mevludu prisustvovao i najstariji džematlija ovog džemata osamdesetosmogodišnji Ćamil  Silajdžić iz Prusca. U Austriju je došao prije više od četrdeset godina i jedan je od osnivača MSS-a prvog pokreta Bošnjaka u Austriji. 

Slijedećeg dana 05.02.2011. godine u Wonder Institutu u Beču rukovodilac Ureda se sastao sa predstavnicima krovnih organizacija „Dachverband „ i „Unijom bošnjačkih džemata" a sastanku su prisustvovali predstavnici i tri „neovisna" džemata iz Beča. Razlog ovog sastanka je pokušaj dogovora platforme koja će voditi ka jedinstvenoj krovnoj organizaciji Bošnjaka na nivou Austrije, koja bi trebala rezultirati još boljem i uspješnijem radu Bošnjaka i njihovom predstavljanju kod domaćih vlasti Austrije.

dijaspora-bec-2011-1

Cilj sastanka je već na početku ostvaren samim dolaskom svih pozvanih, te njihovom željom i spremnošću rada i angažmana na jedinstvu Zajednice. Rukovodilac Ureda je naglasio da ovdje nema pobjednika ili poražene strane, već da smo svi pobjednici ako uspostavimo jedinstvenu krovnu organizaciju. Obzirom da postoji volja, potrebno je biti oprezan u formiranju iste, koja svakako treba biti prilagođena podjednakoj zastupljenosti naših džemata, odnosno regija na kojima se nalaze. Također je izneseno da jedinstvo nema alternativu i da se naša jačina ogleda u tome koliko smo zajedno, a naša mudrost i fleksibilnost nas može dovesti do jake, ako ne i najjače skupine muslimana na nivou Austrije. Postavljeno je i pitanje glavnog imama na nivou Ausutrije, za koje su se svi složili da će biti aktuelno tek nakon ujedinjenja.

Na kraju je prihvaćen i prijedlog da se sa rukovodiocem Ureda svi imami na nivou Austrije sastanu u što skorije vrijeme, kako bi još jednom svojim autoritetom utjecali na jedinstvo Bošnjaka i naših džemata.

U subotu naveče 05.02.2011. godine, upriličena je manifestacija obilježavanja godišnjice humanitarnog udruženja „Hadžijski Fond Austrije" u Wonder Institutu.  U prepunoj sali program je otvorio Ismail Zahirović lijepim učenjem ašereta za koga neki kažu da je najljepši glas Austrije. Potom se predsjednik ovog udruženja gosp. Adis Čandić  obratio skupu, izrazio dobrodošlicu delegaciji rijaseta IZ-e BiH, imamima, učesnicima programa (horu džemata „Bosna" i „Medling" kao i horu „Ikre") te svim prisutnima. Gosp. Adis je kazao nekoliko riječi o fondu a uz prigodnu video prezentaciju prikazane su humanitarne aktivnosti ovog fonda za proteklu godinu. Važno je napomenuti da „Hadžijski Fond" iako asocira na peti islamski šart, zapravo je samo humanitarno udruženje, koje su pokrenule hadžije Austrije te je zbog toga dobio ovakav naziv. Sve humanitarne aktivnosti ovog Fonda su usmjerene ka Bosni i Hercegovini. Pomaže bolesne, iznemogle, RVI, studente i đake, izbjeglice i povratnike i mnoge druge kojima je pomoć potrebna.  Do sada ovo udruženje je pomoglo oko 30 porodica; izgrađena je jedna kuća našem RVI iz Živinica, pet osoba je pomognuto pri liječenju teških bolesti, opremljena je jedna škola u Srebrenici, pomoć učenicima u opremi odjeći i obući, te je dosta učinjeno u pomoći povratnicima na razne načine kao što je kupovina materijala za gradnju stambenih objekata,  kupovina žive stoke i sl.

dijaspora-bec-2011-4

Nakon prezentacije fonda skupu su se prigodnim govorima za ovu priliku obratili i rukovodilac Ureda mr. Mirsad ef. Kalajdžić i mr. Senaid ef. Zaimović, koji su pohvalili dosadašnji rad aktivista ovog Fonda, i sami postali njihovi članovi, pozivajući i druge da to učine.

Skup je završen uručivanjem zahvalnica od strane domaćina Mr. Mirsadu Kalajdžiću, hfz. Mr. Senaidu Zajimoviću, te svome članu koji je najviše uložio u fond u protekloj godini od kada on i postoji.