A+ A A-

Opstanak Bošnjaka u Sandžaku je fenoman

Muamer ef. Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, opstanak Bošnjaka u Sandžaku, bez svojih institucija i institucionalne brige, ocijenio je svojevrsnim sociološkim fenomenom, jer je to bio opstanak između čekića i nakovnja, čekića Srbije i nakovnja Crne Gore i nije se znalo šta teže udara.

Muftija Zukorlić, na tribini „Ummet danas" Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održanoj u prepunom amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese Sarajevu, 02. 02. 2011. godine, govoreći o „Institucionalnoj poziciji muslimana u Sandžaku", te osvrćući se na temeljne historijske tokove pozicije Bošnjaka u Sandžaku u posljednjih 130 godina,  naglasio je da su Bošnjaci rijedak narod u Evropi koji nemaju svoju nacionalnu državu, poredeći to s čovjekom bez kuće koji je u tom slučaju podstanar.

ilmijja-tribina-zukorlica-2011-1

Ukazujući da je Sandžak 1916. godine ušao u sastav Srbije i Crne Gore, muftija Zukorlić je podcrtao da Sandžak nije nikome dat na poklon ili došao kao milostinja, nego je ušao sa svojom zemljom i narodom. Islamska zajednica je bila jedina, makar i minimalna, institucija Bošnjaka u Sandžaku i zahvaljujući Islamskoj zajednici i vjeri, a posebno instituciji porodice, a unutar porodice sandžačkoj majci, koja je bila glavni damar opstanka prenoseći svjedočanstvo vjere, Bošnjaci u Sandžaku su uspjeli sačuvati svijest o sebi,  jer institucija majke i porodice nikada nije izdala, kazao je muftija Zukorlić.

Svi problemi u Sandžaku dolaze od režima u Beogradu, koji nije odustao od pretvaranja Bošnjaka u građane drugog reda i koncepta Velike Srbije, dok je koncept Bošnjaka Sandžaka partnerstvo s državom, a ne poltronstvo i na tom konceptu su nastala sva razmimoilaženja koja traju i danas, ocjena je glavnog muftije.

Navodeći brojne primjere involviranosti beogradske vlasti u izazivanje anarhije i sukoba među Bošnjacima Sandžaka, muftija je naglasio da je vlast u Beogradu prvo pokušala izvršiti puč unutar Islamske zajednice, a kada joj to nije uspjelo izvršila je agresiju, nastojeći pod svaku cijenu imati svoju ili instalirati u Islamskoj zajednici ljude lojalne Beogradu, te u vjerskom smislu odvojiti muslimane od Sarajeva, kao duhovnog središta, što bi bio posljednji udarac Bošnjacima u Sandžaku.

Zukorlić je uvjeren da Bošnjaci u Sandžaku nemaju problem između sebe, nego je problem u Beogradu, smatrajući da svi problemi koji su nastali po političkoj osnovi ne mogu se riješiti po vjerskoj osnovi.

Minimalni zahtjevi u razgovoru sa beogradskom vlašću koji će uspostaviti povjerenje i međusobno poštovanje jesu jedinstvo Islamske zajednice u Srbiji, povrat vakufske imovine, akreditacija Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i povratak na posao iz škola istjeranih vjeroučitelja, kazao je Muamer ef. Zukorlić.

ilmijja-tribina-zukorlica-2011

Tribina pobudila veliko interesovanje

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji također je govorio o autonomiji Sandžaka i radu Bošnjačke kulturne zajednice i Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Gostovanje muftije Zukorlića pobudilo je izniman interes brojnih imama iz cijele Bosne i Hercegovine, a nakon pitanja vezanih za situaciju u Sandžaku, zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić uručio je muftiji Muameru ef. Zukorliću plaketu Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

ilmijja-tribina-zukorlica-2011-2

Zamjenik reisu-l-uleme uručuje plaketu muftiji Zukorliću

Iz biografije Muamera ef. Zukorlića

Muamer ef. Zukorlić rođen je 15. 02. 1970. god. u Orlju kod Tutina, u Sandžaku. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Diplomirao je šerijatsko pravo na Islamskom fakultetu Univerziteta u Konastantini u Alžiru 1993. godine. Postdiplomski studij okončao je na Univerzitetu El- Džinan u Tripoliju, u Libanu, 1998. godine. 

Predsjednik je Mešihata Islamske zajednice Sandžaka i muftija za Sandžak od oktobra 1993. do marta 2007. godine. Marta 2007. izabran je za glavnog muftiju i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Član je Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 1995. godine. 

Obavljao je funkcije: dekana Fakulteta za islamske studije, rektora Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, muderrisa u Gazi Isa-begovoj medresi, profesora na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru. Osnivač je Glasa islama, izdavačke kuće El-Kelimeh, Univerziteta, ženskih odjeljenja medrese u Novom Pazaru i Rožajama, Bošnjačke kulturne zajednice u Novom Pazaru. Učesnik je brojnih međunarodnih simpozija i konferencija.