A+ A A-

Sisački mališani u posjeti Islamskoj zajednici

Mektebski polaznici Medžlisa IZ-e Sisak bili su posebno sretni i oduševljeni kada su im u subotu, 29. siječnja 2011. u posjetu došla djeca iz Dječije igraonice „Zvončica" predškolskog i školskog uzrasta koji su po prvi put željeli posjetiti Islamsku zajednicu u svom gradu te ponešto naučiti o vjeri svojih mnogobrojnih prijatelja muslimana.  

siasak-malisani-posjeta-2011

Teta Dragana, kako je djeca od milja zovu, inicirala je ovu posjetu u dogovoru sa glavnim imamom sisačkim, a koja ima za cilj približiti djecu od malih nogu prema različitim religijskim pripadnostima i osobnostima. Nakon Crkve i Pravoslavne zajednice, džamija je bila treće odredište ovih mališana koji su ispunjeni dječijom znatiželjom koračali prostorijama Medžlisa IZ-e Sisak i sisačkog mesdžida. Tu su ih dočekali njihovi vršnjaci, prijatelji iz kvarta koji su u to vrijeme bili na mektebskoj nastavi te muallime i predsjednik IOM-a h. Abdurahman Harčević. Dok je strpljenje i znatiželja mališana bilo na nivou, tu je priliku iskoristio Alem ef. Crnkić koji je dječicu proveo kroz sisački mesdžid i održao kratki čas iz islama te na kraju pokazao projekt idejnog rješenja buduće sisačke džamije koja bi trebala ukrasiti i obogatiti naš grad u duhovnom mozaiku.

siasak-malisani-posjeta-2011-1

Druženje se nastavilo na spratu Medžlisa gdje se svake subote priređuje „slatki" mektebski doručak, a ove subote doručku su se pridružili mališani iz Zvončice. G-đa Dragana Čubrilo Bila, voditeljica dječije igraonice koja postaje sve popularnija izrazila je želju da se u sklopu njezine igraonice organiziraju kreativne radionice i prezentacije sa temama vjerske tematike koje će djecu upoznavati sa najvažnijim islamskim blagdanima i značajnim događajima.

Nadamo se, da će ovaj put i način, slijediti osnovne i srednje škole što bi doprinijelo ekumenizmu i međusobnom upoznavanju i poštivanju. 

(www.medzlis-sisak.net)