Promo banner

A+ A A-

MIZ Bugojno: Druženje članova džematskih odbora

Obilježavanje dvanaestog rebiul-evvela, rođenja Muhammeda, a.s., na području bugojanskog medžlisa otpočelo je druženjem novoizabranih članova džematskih odbora iz džemata: Sultan Ahmedove džamije, Gračanice i Vesele, te predavanjima u Sultan Ahmedovoj džamiji. S ciljem međusobnog upoznavanja ljudi koji će u narednom mandatnom periodu voditi ova tri ponajveća bugojanska džemata i razmjenjivanja iskustava, sastali su se novoizabrani članovi ovih džemata: Bajrudin Korenić, Adil Kico, Mirza Velić, Dževad Čajlak, Eniz Bambur, Avdagić Selim, Sadiković Ilijaz, Amir Basarić, Fariz Šečić, Muhamed Terzić i Emir Muftić zajedno s imamima: Muzafer ef. Latićem, Kemal ef. Tokićem, Elvir ef. Duranovićem i Omer ef. Bušatlićem.

bugojno-dzematski-odbori-2011-1

Druženje je upriličeno u subotu 29. januara 2011. godine nakon jacija-namaza. Obrazli domaćin druženja bio je džematski odbor Gračanice koji je svoje goste toplo primio i lijepo ugostio. Naravno, druženju novoizabranih članova pomenutih džematskih odbora, prisustvovao je i glavni imam MIZ-a Bugojno, Vehid ef. Arnaut. Ovu priliku Vehid ef. je iskoristio da čestita članovima džematskih odbora na izboru, te da ih upozna s nastojanjima vrha Islamske zajednice u vezi s izradom jedinstvenog Pravilnika o članstvu i članarini u Islamskoj zajednici na području Rijaseta IZ. U prijatnoj atmosferi članovi džematskih odbora Sultan Ahmedove džamije, Gračanice i Vesele razmijenili su iskustva u radu, prezentirali dosadašnje rezultate i zaključili da se ovakva druženja svakako trebaju nastaviti. 

bugojno-dzematski-odbori-2011

Vjersko-prosvjetni program obilježavanja Mevluda Muhammeda, a.s., otpočeo je predavanjem kojeg je u petak 28. januara 2011. godine u Sultan Ahmedovoj džamiji nakon jacija-namaza održao Enes ef. Omerović glavni imam MIZ-a Gornji Vakuf. Pred ispunjenom džamijom Enes ef. govorio je na temu "Islamska zajednica kao duhovna paradigma Bošnjaka - Događaji koji su obilježili povijest Bošnjaka krajem XIX i početkom XX vijeka". Džematilije su s pažnjom saslušale predavanje, a na nakon toga brojnim pitanjima pokazali zanimanje za temu.

Predavanja u Sultan Ahmedovoj džamiji nastavit će se tokom cijelog mjeseca februara. Već sljedećeg petka, 04. februara 2011. godine nakon jacija-namaza predavanje na temu "Historija učenja mevluda u Bosni i Hercegovini" održat će Vehid ef. Arnaut, bugojanski glavni imam. Inače centralna manifestacija povodom obilježavanja rođendana Muhammeda, a.s, na području MIZ-a Bugojno bit će organizovana u džematu Gračanica u ponedjeljak 14. februara 2011. godine.  

Priredio: hfz. Elvir Duranović