A+ A A-

U Ročesteru održano večer ilahija i kasida

Rochester, USA: Na inicijativu predsjednika džamijskog odbora Ročestera,  Damira Husamovića, a pod pokroviteljstvom  turske organizacije ‘Hizmet' 29. januara, 2011. godine. održano je večer Ilahija i Kasida. Početak programa je obilježen učenjem odlomaka iz Kur'ana.  Čast učenja Kur'ana  pripala je članu turske organizacije ‘Hizmet' koji je svojim fantastičnim mekamom  oduševio prisutne. Pripadnici oba naroda su s velikim uživanjem  i pažnjom slušali učenje Kur'ana i pojili svoje duše Božijom riječju. Organizatori  skupa su se srdačno zahvalili bosanskim džematlijama na velikom odzivu. U svom obraćenju su  istakli važnost saradnje ova dva naroda i naglasili  da je ta saradnja od vitalne važnosti za očuvanje naše vjere na ovim prostorima. Nakon kraćeg obraćanja organizatori su večer predali polaznicima vjerske pouke džemata Ročester.  Polaznici vjerske pouke su uistinu bili zvijezde večeri. Svojim programom su oduševili oba naroda. Mlađi polaznici su učili sure iz Kur'ana dok su odrasli polaznici izvodili ilahije na bosanskom, arapskom i turskom jeziku. Izvođenje turske ilahije "Allah yolu tekbir tek" posebno  je izazvalo veliko zadovoljstvo članova „Hizmeta". 

 polaznici-vjerske-pouke-rocester-2011

Polaznici mektebske nastave nastupili su učenjem ilahija i kasida 

 Enes_ef._Traljesic_Damir_Husamovic

(s desna) Imam džemata u Ročesteru Enes ef. Tralješić i predsjednik džematskog odbora Damir Husamović 

Turska organizacija ‘Hizmet, kako joj i sam naziv kaže, gdje god joj se ukaže prilika  hizmeti našem Umetu,a  haman ponajviše nama Bošnjacima, i otvara škole širom svijeta. Tako i u gradu Ročesteru, ‘Hizmet' je uspješno  uspio da organizuje takozvanu Čarter školu ( Charter School) koju pored  turske i bosanske djece pohađaju i američki učenici. Čarter škole su osnovne ili srednje škole koje  inače država finansira ali  mogu primati i privatne donacije. Ova vrsta  škola ne podliježe svim pravilima, propisima i zakonima koji se primjenjuju nad standardnim državnim školama. Imaju  određenu autonomiju s time  što  moraju zadovoljiti  određene obrazovane standarde koji su postavljeni od strane državnih  organa.

dzematlije-rocestera-prate-program

 Pored organizovanja Čarter škole u Ročesteru,  ‘Hizmet' je uspostavio  i uspješno  održava  zavidne diplomatske odnose sa vladajućim ličnostima grada Ročestera; što ovoj organizaciji uveliko omogućuje realizovanje različitih programa u ovom gradu.

 dzemat-rocester-obejakt-za-vjerske-potrebe

U toku su pregovori  između Turske Organizacije ‘Hizmet' i ‘Biblija Baptist Crkva'  ("First Bible Baptist Church")  Rochester, NY  oko kupovine ovog objekta. Trenutno članovi  turske organizacije ‘Hizmet' kao i  džematlije Ročestera koriste objekat za svoje vjerske potrebe.

Pripremila: Aiša Purak