A+ A A-

Kako Al Džezira ljuti moćnike na Istoku i Zapadu?

aljazeera_logoAl Džezira je odavno smetala egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku. Kad ju je prije nekoliko godina posjetio u Kataru izjavio je: „Toliko buke iz 'kutije šibica'". Sad joj je predbacio poticanje nemira i zabranio ju.

Neustrašivog novinarstva nije bilo u arapskom svijetu do prije 14 godina kada je osnovana Al Džezira. „Mi smo slušali arapski program BBC-a ili Radio Monte Carlo, Glas Amerike ili Radio Israel. Ni jedan medij od onih koji su oblikovali javno mišljenje u arapskom svijetu nije bio arapski", kaže Faisal Al Kassem, jedan od voditelja Al Džezire. Njegova talk-emisija je kult. On sa svojim gostima glasno i otvoreno raspravlja o tabu-temama, primjerice jesu li spojivi demokracija i islam. „Brojne arapske zemlje mi ne daju ući, nalazim se na crnoj listi. Ta je emisija dovela do diplomatskih kriza između Katara i više arapskih zemalja. Pet zemalja su povukle veleposlanike iz Dohe. Stalno dobivam prijetnje smrću", pripovijeda Al Kassem.

Dijalog i raznolikost mišljenja

Novinari Al Džezire rade profesionalno. Mnogi su novinarstvo učili na BBC-u. Uporno nastoje saslušati svakoga, pa čak i Osamu bin Ladena. Al Džezira je bila prva arapska televizijska postaja na kojoj su se mogli iscrpno čuti Izraelci. To odgovara katarskoj vanjskoj politici. Ona nastoji imati veze sa svima; s Hamasom i Izraelom, s Iranom i SAD-om. Osnivanjem Al Džezire vladar Katara šeik Hamad bin Kalifa Al Tani pozicionirao je svoj sitni emirat na karti svijeta. U međuvremenu je ta postaja koja naglašava dijalog i raznolikost mišljenja neslužbeno instrument katarske vanjske politike.

Al Džezira ne skriva da se smatra glasom nemoćnih. Nigel Parsons, šef postaje prilikom starta Al Džezirinog programa na engleskom prije četiri godine pojašnjava: „Naravno da su naše simpatije na strani Palestinaca. Tako stvaramo ravnotežu. Izraelci će uvijek imati pravo odgovoriti. Mislim da je nepošteno ponašati se tako kao da se može biti sto posto neutralan. Sigurno će naše simpatije više biti na strani okupiranih nego okupatora."

Kratki susret s Cheneyem

Katar se dosad usprotivio svim nastojanjima da se Al Džeziru obuzda. Prilikom posjeta Washingtonu šeik Hamad je riskirao čak i jedan incident. Kad je došao u ured tadašnjeg američkog dopredsjednika Dicka Cheneya na njegovom stolu je bio debeli registrator s natpisom Al Džezira. Cheney je rekao kako se želi požaliti na izvještavanje Al Džezire o Iraku. Šeik mu je odgovorio da se mora obratiti urednicima u Dohi, ustao i otišao. Susret je završen nakon samo sedam sekundi.

(www.dw-world.de)