A+ A A-

U Tuzli napravljen prvi book trailer u BiH

 Miksmedijalni roman „Zatočenik slike" Fatmira Alispahića će biti prvi roman u našoj književnosti koji će imati svoj book trailer, odnosno, video spot koji će na televiziji i na internetu predstavljati roman. Autori prvog našeg book trailera su tuzlanski majstor fotografije Robert Andrejaš, koji potpisuje režiju, i producent Mirza Softić, koji potpisuje montažu.

book-trailer-fatmir-tuzla-2011

Fatmir Alispahić sa Robertom Andrejašom i Mirzom Softićem

- Prvi book trailer je napravljen 2003. godine u Los Anđelesu, za roman „Crna simfonija" Kristine Fehan („Dark Symphony" by Christine Feehan), tako da je ovo i na Zapadu nešto novo, a pogotovo kod nas. Suština je da se jedan roman predstavi filmskim sredstvima, kao što se predstavi film. Roman Fatmira Alispahića je svakako miksmedijalan, tako da smo mogli koristiti i televizijske inserte koji su uvršteni u roman - kaže Robert Andrejaš.

Fatmir Alispahić je pri izlasku romana najavio izradu book trailera, koji svoju grafičku izvedbu ima na poleđini romana.

- Moj cilj je bio da pokažem mogućnost i nužnost medijalnog preplitanja u romanu, jer je naša tehnoestetska percepcija svikla na istovremenu komunikaciju sa više medija i žanrova. Roman mora pratiti čitateljski refleks kojega odgaja internet. A tu svaka slika ima svoju riječ, i obratno. Stoga je očekivano da se sažetak romana predstavi na videu, kao što je očekivano da se u romanu nađu različiti mediji i žanrovi - kaže Fatmir Alispahić.

Prvi book trailer u povijesti našeg izdavaštva bit će predstavljen iduće sedmice u Tuzli, u okviru predstavljanja prvog miksmedijalnog romana, a što će biti i prva promocija na kojoj će se pojaviti i glavni junaci jedne knjige, koji će potpisivati roman u kome nastupaju kao stvarni likovi ili kao glumci.