Promo banner

A+ A A-

Muslimani i muslimanke su ambasadori Poslanika a.s.

Razgovarao: Esad Krcić

Prije desetak dana u New Yorku i New Jerseyu je boravio Al Habib Assam Adi Alhashemee Almadanee, jedan iz loze potomstva Muhammeda a.s. Čini me sretnim da mi se ukazala prilika, da sjedim u njegovoj blizini i da popričamo o pitanjima koja nas tište. Iako dobar poznavalac prilika među muslimanima u svijetu, ipak između ostaloga govorili smo o muslimanima na ovom kontinentu, zatim Bošnjacima nakon genocida u BiH, ali i kršenjima ljudskih prava i diskriminaciji nad Bošnjacima u Srbiji, Crnoj Gori, Sandžaku... Jedan djelić našeg razgovora činimo dostupnim i čitaocima web-portala Bosnjaci.net.

bosnjaci-net-sejh-habib-2011

Bošnjaci.Net: Es-selamu alejkum. Uvaženi šejh Habib, recite nam koji je razlog vaše posjete Americi?
Šejh Al Habib:
Alaikumu selam! Došao sam da vidim i posjetim muslimanske zajednice, centre, džamije i komune na američkoj istočnoj obali. Ipak želim istaći da je prvenstveni cilj moje posjete svečano otvoranje Islamskog centra Mojamah Ahlo Albat u Queensu, ovdje u New Yorku.

Bošnjaci.Net: Došli ste iz islamskog istoka u kršćanski zapad gdje ste za nekoliko dana obišli i upoznali nekoliko muslimanskih zajednica. Kako ste to doživjeli taj dio islamskog ummeta koji živi u ovom dijelu Amerike?
Habib_Assam_AdiŠejh Al Habib:
Iako uvijek može biti bolje ipak izuzetno sam zadovoljan. Stvari idu u pozitivnom smjeru. Smatram da prvenstveni cilj svakog muslimana treba da bude da pokažu istinu o Islamu. Da je to vjera povezanosti, vjera ljubavi, vjera milosrđa... Obišao sam nekoliko islamskih zajednica koje pokazuju da žele komunicirati i raditi sve što je najbolje za islam, i pokazati onu najbolju sliku o Islamu. Ali isto tako globalno se žele uključiti u aktivnosti za dobrobit svih zajednica u sredini u kojoj žive. Što se može reći da je veliki napredak za sve.

Bošnjaci.Net: Da budemo jasniji, muslimane koje ste obišli u New Jerseyu i New Yorku uglavnom pokazaju dobru sliku o Islamu?
Šejh Al Habib:
Da tako je. Kako sam rekao u New Jerseyu i New Yorku posjetio sam braću koji su odgovorni za Islam, odnosno koji vode institucije, i stvarno su se potrudili da urade što je njihovoj moći. To je što sam vidio da rade, ali i kao svaki posao, tu zahtjeva da se nastavi sa uspješnim timskom radom i siguran sam da uspjeh o nagrada neće izostati.

Bošnjaci.Net: Vjernik obično ističe da se trudi da slijedi sunnet Muhammeda s.a.v.s., možete li nam reći iz vašeg učenja i spoznaja o životu Poslanika, kolika je razlika između muslimana iz prvih generacija i danas?
Šejh Al Habib:
Preko kur'anske objave i sunneta, što je danas svima dostupno, iskreni vjernik se nastoji ispravno slijediti put Muhammeda s.a.v.s. Promjene su uočljive i otvorene. Mada mi uvijek gledamo na ono što je ostalo iz vremena Muhammeda s.a.v.s., i ovoga vremena. Teško je u potpunosti dokučiti Poslanikovo s.a.v.s. učenje a posebno vjerovanje. Ipak iskreni vjernik će u stvarnosti nastojati implementirati njegove akcije i njegovo vjerovanje, i približiti se koliko je to moguće.

Bošnjaci.Net: Ipak da li su greške ili bolje reći razlike uočljive?
Šejh Al Habib:
Vidite, svaki iskreni musliman ljubomorno njeguje i čuva svoju vjeru. Nego to je samo jedan od načina ispravnog pogleda na religiju u ovom vremenu koje jeste teško ne samo u SAD nego u cijelom svijetu. Greške koje se prave u SAD prave se i u Saudijskoj Arabiji ili bilo kojoj drugoj muslimanskoj zemlji. Islam ako nije prvenstveno u srcima muslimana, onda grešaka će biti svuda. Tako će i njihove aktivnosti i ono što čine biti dovedeno u pitanje.

Bošnjaci.Net: Često se dešava da iskrsne problem na relaciji imam-džemat ili pak džematlije zbog nerada ili nerazumijevanja...
Šejh Al Habib:
Bilo ko da radi korisno na Allahovom putu, radi za svoju vjeru, uz to duboko vjerujući da će biti nagrađen. Greške koje nastaju između imama i običnih ljudi trebaju se tražiti samo u pozadini tih osoba a ne plemenima odakle oni dolaze ili koju poziciju posjeduju. Znači lokalizirati i rješavati problem kako bi zajednica nastavila djelovati bez teškoća.

Bošnjaci.Net: Od običnog pa i intelektualnog svijeta često se može čuti da je nemoguće uspostaviti Hilafet. Šta Vi mislite?
Šejh Al Habib:
Odluka o halifi i Hilafetu je između zemalja i vremena. Kad sve zemlje unutar njih budu imale dobro vladajuće tijelo, i kada nakon toga budu imali milosti jedni prema drugima doći će i do toga. Jer halifa i Hilafet je srce muslimana. To ipak treba iskreno da prodre do naših srca, da bi znali cijeniti, poštovati i čuvati.
Evo jedan primjer šta znači imati jednu takvu važnu instituciju. Kada je neki problem u Bosni, ili bilo gdje drugo, tada bi svi muslimani bili zajedno i pomogli bi da se na najadekvatniji način riješi problem. Jer mnoge vlade, u ovom slučaju, muslimanskih zemalja, do kasno nisu obraćale pažnju šta se dešava u Bosni. Da su se na vrijeme pobrinuli Bosna u najmanju ruku ne bi bila u ratu tako dugo. Nego politika ima drugi smjer i drugo gledanje, ali i to je dokaz da muslimani imaju greške.

Bošnjaci.Net: Kada ste već spomenuli Bosnu, šta islamski svijet može uraditi za BiH i bošnjački narod u cijelom regionu?
Šejh Al Habib:
Bošnjacima odnosno muslimanima je potreban dobar medij preko kojeg će javno saopćiti istinu šta se dešava tamo. Znači, da bi informacija stigla do mnogih, ali i islamskog svijeta, potreban je jak javni servis, na što više jezika, a danas je to jako izvodljivo jer tehnologija jako puno napredovala.
Mišljenja sam da islamski svijet može i želi pomoći muslimanima i svim građanima u BiH, samo je potreban ispravan pristup. U svakom slučaju planirat ću da posjetim muslimane u BiH i Sandžaku, tako ću se na licu mjesta uvjeriti kako žive i šta im je potrebno, a nakon toga možemo raditi na projektima.

Bošnjaci.Net: Nad Bošnjacima je izvršen stravičan genocid, ali i nakon genocida očigledan je nastavak genocidne politike i negiranje genocida...
Šejh Al Habib:
Svako zna za genocid u Bosni! I nas je stradanje muslimana jako puno boljelo. Naglašavam da islamski svijet i svi muslimani moraju više učiniti da se ne ponovi ne samo genocid nego bilo koja vrsta zločina nad bosanskim muslimanima. Isto tako želim istaći da ne smijemo dozvoliti da se zemlja muslimana otima, da se nakon takvih stravičnih zločina genocida opet zastrašuju preživjele žrtve samo da se ne bi vratili na svoja ognjišta. Vlada je dužna da im obezbijedi povratak, sigurnost, slobodu i dostojanstven život. S druge strane, muslimani ne smiju dozvoliti da pod bilo čijim pritiskom u bescjenje prodaju svoju zemlju. Doći će bolja vremena.
Ima još jedan možda čak i glavni problem kad nas što dozvolimo da nevjernici, koji su do jučer naređivali ili pak ubijali našu braću i sestre, uđu u naše srce. To je vrlo opasno i toga se trebaju dobro paziti.

Bošnjaci.Net: I za kraj poruka?
Šejh Al Habib:
Svi muslimani i muslimanke, braća i sestre u Americi i šire na zapadu, ali na istoku, nadam se da treba da znaju i da uvijek imaju na umu da su oni ambasadori i predstavnici Resulullaha. Treba da se ponašaju primjerno, da ne istupaju iz islamskog okvira koji bi mogao štetiti ugledu islama, muslimanske porodice, zajednice... da to uvijek imaju na umu. Ujedno da nastoje izjednačiti i ujediniti svoja srca.

(www.bosnjaci.net)