Promo banner

A+ A A-

Svetosavizacija - zastrašivanje bošnjačke djece u školama

bkz-vidjenjePovodom maltretiranja i zastrašivanja bošnjačke djece u osnovnim i srednjim školama u Sandžaku, saopćenjem za javnost oglasila se Bošnjačka kulturna zajednica. Saopćenje prenosimo u cijelosti:

Bošnjačka kulturna zajednica oštro protestira zbog istupa pojedinih nastavnika u sandžačkim osnovnim i srednjim školama koji su maltretirali, ponižavali, namoravali, zastrašivali, pa čak i silom pokušavali natjerati bošnjačku djecu da učestvuju u sveobuhvatnoj proslavi Školske slave Sveti Sava.

Danas su se mnogi učenici i roditelji obraćali Bošnjačkoj kulturnoj zajednici sa pritužbama na pritiske škola i nastavnika usmjerene na njih kako bi uzeli učešće u obilježavanju svetosavlja. Jedan od brutalnijih ispada dogodio se u Tehničkoj školi u Novome Pazaru, kada je profesor Miroslav Živković 25. 1. 2011. godine, na času muzičke kulture na prvoj godini smjera Vozač motornih vozila, oko 10:00 časova, pozvao učenike da obavezno prisustvuju proslavi, a oni mu odgovorili da neće, da je to suprotno njihovim vjerskim i nacionalnim ubjeđenjima, upotrijebio silu, čupajući dvojicu učenika za uši i udarajući ih po glavi, rekavši pritom: „Nemojte slušati Muftiju. Dođite na to. Šta ima veze Muftija sa tim!?" Imena učenika i svjedoka koji su dali izjavu povodom ovog incidenta poznati su BKZ-u, ali ih zbog njihove lične bezbijednost ne želimo spominjati. Profesorica srpskog jezika u osnovnoj školi Stevan Nemanja Maida Bejtović naredila je i prijetila učenicima da će im dati jedinice ukoliko ne nauče pjesme o svetom Savi. Nastavnik fizike u osnovnoj školi „Rifat Burdžović Tršo", Veroljub Stašević prijetio je učenicima svog odjeljenja da će im dati neopravdane izostanke ukoliko ne budu prisustvovali proslavi. Također, slične stvari dogodile su se u osnovnoj školi Svetozar Marković u Sjenici, gdje je nastavnica srpskog jezika pozivala roditelje na saslušanje zbog toga što učenici nisu htjeli napisati domaće zadaće na temu svetosavlja. U Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši, Brodarevu je bilo indirektnih prijetnji, pritisaka i zastrašivanja na učenike da moraju prisustvovati svetosavskim proslavama.

Današnji događaji bacaju novo svjetlo na cjelokupnu problematiku diskriminiranja bošnjačke djece i daju dokaze u prilog tvrdnji da je na sceni tiha asimilacija i pokušaj pokrštavanja Bošnjaka kroz državne obrazovne sisteme. Bošnjačka kulturna zajednica iznova upozorava Ministarstvo prosvjete da još jednom promisli o odluci da bošnjačka djeca moraju prisustvovati proslavama školske slave, da ne čini pravno nasilje i da ne primorava ni nastavnike ni djecu bošnjačke nacionalnosti da učestvuju u ovakvim programima. Također, obavještavamo da ćemo zabilježiti svaki oblik kršenja osnovnih ljudskih i vjerskih sloboda bošnjačkog naroda, te poduzeti sve zakonom predviđene mjere da takve pojave budu sankcionirane i prijavljene nadležnim domaćim i stranim institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava, stoji u saopćenju koje je potpisao predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Jahja Fehratović.

(www.islamskazajednica.org)