A+ A A-

Reagiranje Medžlisa IZ-e Gacko

Znak-IZMedžlis Islamske zajednice Gacko reagirao je na tekst "Sukobi u Islamskoj zajednici Gacko: Džematlije žele protjerati imama!", objavljenog u Dnevnom avazu, 25. januara 2011. godine.

U reagiranju Medžlisa IZ-e Gacko upućenom redakciji Dnevnog avaza, koje nije objavljeno u današnjem broju, ističe se da tekst pod gornjim naslovom „obiluje očitim neistinama i dezinformacijama koje imaju za cilj moralnu i profesionalnu diskvalifikaciju glavnog imama MIZ Gacko Sadeta ef. Bilalića a koji su podastrti novinarima od strane bivšeg predsjednika",  te aktuelni saziv Izvršnog odbora Medžlisa Gacko određujući se o sadržaju teksta želi „najstrožije osuditi zlonamjerne pokušaje omalovažavanja uloge i misije Islamske zajednice u Gacku, te nastojanja u  narušavanju ličnog integriteta i autoriteta njenih zvaničnika."

Izvršni odbor Medžlisa smatra da neutemeljene i sramotne izjave dovoljno govore o moralnom kredibilitetu i vrlinama sugovornika „čiji dosadašnji mandat predsjednika Izvršnog odbora MIZ Gacko je vjerovatno splet nesretnih okolnosti i ishod teškog vremena u kojem su ciljano i proračunato u mraku držani gatački povratnici."

U reagiranju se dalje ističe: „Izvršni odbor Medžlisa IZ Gacko smatra profesionalno nedopustivim prenošenje sadržaja o radu Medžlisa koji se temelje na poluistinama, dezinformacijama i izvitoperenim konstrukcijama kojima se nanosi šteta ugledu i dostojanstvu muslimana Gacka i ukupnom radu Islamske zajednice. Stoga ovaj tekst Izvršni odbor smatra potpuno neprofesionalnim i pristrasnim, sa vrlo sumnjivim  motivima.

Vjerujemo da je prošlo vrijeme kada su o vjerskom i kulturnom uzdizanju gatačkih povratnika samovoljno odlučivali pojedinci, zanemarujući ulogu legalnih i legitimnih organa. Medžlisu IZ-e Gacko itekako je poznat naručioc ovog teksta, kao i razlozi i motivi ovako neukusnog i nepromišljenog poteza. Vrijeme u kojem su, do sada zahvaljujući ambijentu nemogućih uvjeta, o vjerskom i kulturnom uzdizanju gatačkih povratnika odlučivali priučeni i histerični samovoljnici, otišlo je u nepovrat. Lažno požrtvovanje prikriveno ličnim interesima i antagonizmom, zasigurno će se, poput prljave krpe vratiti u lice svakome ko se posluži licemjerstvom i lakrdijom. Naručiocu ovog neistinitog teksta koji u javnosti želi nametnuti vlastitu agendu i ostvariti kojekakav prikriveni cilj, dobronamjerno preporučujemo da se pozabavi emanetom koji mu je povjeren, ili odgovornost preda onima koji su obrazovani, mladi i osposobljeni nositi se s njom, plodonosno, bez izvještačenog autoriteta, samodopadljivosti i histerije.

Izvršni odbor MIZ Gacko, Udruženje Gačana na čelu s predsjednikom g. Avdom Hebibom, rukovodstvo Mjesne zajednice u povratničkom naselju Fazlagića Kula, gatačke udruge u Dubrovniku, i brojni ugledni Gačani i prijatelji Gacka u Sarajevu i dijaspori, nastavit će pružati otvorenu i bezrezervnu  podršku glavnom imamu MIZ-e Gacko Sadetu ef. Bilaliću, u nastojanju da se na prostoru općine Gacko uspostave što kvalitetnije pretpostavke za bolji životni ambijent povratnika Bošnjaka, ali i svih građana Gacka.

Izvršni odbor MIZ Gacko naglašava kategorično opredjeljenje da svojim radom i aktivnostima nastavi biti u službi misije Islamske zajednice i njene ideje, čuvajući islamski i bošnjački identitet Bošnjaka Gacka i Istočne Hercegovine, poboljšavajući njihovu povratničku svakodnevnicu i na tom putu će ignorisati sve pritiske i prevazići sve prepreke", kaže se na kraju saopćenja Medžlisa Islamske zajednice Gacko.