A+ A A-

Mešihat u Sandžaku o školskoj slavi Sveti Sava

Na vanrednoj sjednici održanoj 25.01.2011. godine, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji oštro je osudio hajku režima protiv Islamske zajednice koja se sprovodi posredstvom režimskih medija zbog činjenice da je Mešihat pozvao muslimansku djecu da ne učestvuju na svečanostima obilježavanja školske slave Sveti Sava.

Posebno čudi stav zaštitnika građana kojim se štiti režim, a ne prava građana.

Mešihat daje punu podršku učenicima, roditeljima, nastavnicima i direktorima muslimanima u odlučnosti da ne prihvate neustavnu i nezakonitu svetosavizaciju muslimanske djece putem škola, te ih poziva da Islamskoj zajednici prijave svaki vid pritiska radi učestvovanja u školskim svetosavskim proslavama. Sve službene, medijske i druge pritiske ove vrste organi Islamske zajednice će procesuirati pred nadležnim državnim organima i međunarodnim institucijama za ljudska prava.

vanredna-sjednica-mesihata-2011

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji traži od Srpske pravoslavne crkve da se ogradi od prisilnog učešća muslimanske djece u svetosavskim manifestacijama. Nije u interesu Srpskoj pravoslavnoj crkvi ni državi svetosavizacija muslimanske djece.

Po raspisanim konkursima, na mjesto direktora Medrese „Gazi Isa-beg" imenovan je Rešad ef. Plojović, dosadašnji beogradsko-novosadski muftija, a na mjesto glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Novi Pazar imenovan je mr. Enver ef. Omerović. Na mjesto koordinatora Beogradsko-novosadskog muftijstva imenovan je mr. Mustafa ef. Fetić, a na mjesto predsjednika Upravnog odbora Medrese „Gazi Isa-beg" Bekir ef. Makić.

Mešihat je donio odluku o organizovanju manifestacije „Dani mevluda" na cijelom području Islamske zajednice.

Na sjednici je formiran Građevinski odbor za izgradnju Gazilar džamije sa gasulhanom, a za predsjednika imenovan je Nedžad ef. Hasanović.

(www.islamskazajednica.org)