A+ A A-

Tuzla: Edukativna kampanja "Prevencijom do zdravlja žene"

 U Evropi svaki dan umre 80 žena od karcinoma grlića materice, a svake godine u svijetu oboli oko 500.000 žena od ove opake bolesti.

Uzimajući u obzir ovu činjenicu, Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla u saradnji sa "Centrom za prevenciju karcinoma grlića materice" prepoznala je  potrebu da se organizuje  edukativna kampanja kako bi se što više govorilo o prevenciji ove bolesti kod žene i kako bi se povećala svijest žene da treba da brine o svom zdravlju. 

kampanja_prevencijom-do-zdravlja

Edukativna kampanja pod nazivom " započela je 23. januara 2011. godine u Tuzli. Održana je prva tribina u prostorijama biblioteke Behram-beg u našem gradu.

Kampanja "Prevencijom do zdravlja žene"  je zamišljena kao niz edukativnih tribina u različitim džematima na području Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Cilj tribina je edukovati žene o osnovnim preventivnim postupcima kada je ova bolest u pitanju. Džemati u kojima će biti upriličene tribine su na području urbanih ali i ruralnih predjela našeg Medžlisa. Sva predavanja koja će biti održana će se odvijati pod rukovodstvom predsjednice "Centra za prevenciju karcinoma grlića materice" Doc.dr.med.sci. Mahira Jahić specijalista ginekologije i akušerstva, citolog .

"Centar za prevenciju karcinoma grlića materice" je nevladino, neprofitno, nestranačko udruženje čija je osnovna aktivnost edukacija žena odnosno podizanja svijesti žena o značaju prevencije karcinoma grlića materice, kako bi žene stekle znanje o načinu sprječavanja ove bolesti. Drugi vid djelovanja je usmjeren prema svim nivoima vlasti kako bi se usvojio i implementirao Program prevencije karcinoma grlića materice na sličan način kako je to praksa u zemljama Evropske unije, gdje bi sve žene bile obuhvaćene ovim programom i koji bi ženama omogućio besplatne ginekološke, preventivne preglede i dijagnostičke metode (PA-PA test i sl.)."- kazala je dr. Mahira Jahić predstavljajući Centar.

"Bosna i Hercegovina se nalazi među onim evropskim zemljama koje imaju visoku učestalost ovog zloćudnog tumora. Paradoksalno je da je ovo jedan od oblika karcinoma koji ima visoku stopu obolijevanja i smrtnosti iako ga je veoma jednostavno spriječiti i liječiti. Naime, ovaj karcinom sporo napreduje, dostupan je pregledu, ima mogućnost relativno jednostavne rane dijagnostike te u ranijim stadijima dobro reaguje na terapiju. Redovnim ginekološkim pregledom i PAPA brisom i odgovarajućim terapeutskim tehnikama, može se spriječiti nastanak invazivnih formi ovog karcinoma."- riječi su dr. Jahić koje posebno podvukla kao važne u toku prve tribine u okviru ove edukativne kampanje.

Za potrebe kampanje "Prevencijom do zdravlja žene" izrađena je i afiša. Afiša sadrži osnovne informacije koje svaka žena treba znati  o prevenciji ovog zloćudnog tumora te će se iste u toku trajanja kampanje distribuirati na području Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Podršku u realizaciji izrade ove afiše pružile su  Apoteke Ibn Sina i Printcom Tuzla.

"Pružite sebi priliku da čujete i naučite kako na vrijeme spriječiti razvoj ove bolesti te ono što ste naučili prenesite i drugima ne zapostavljajući vlastito zdravlje",  poruka je organizatorica kampanje.

 Kaže Poslanik s.a.v.s.: "Dvije blagodati većina ljudi zapostavlja, zdravlje i slobodno vrijeme." (Buharija) 

Asocijacija žena Medžlisa IZ Tuzla