A+ A A-

Vijeće Evrope: Usvojena Deklaracija o vjerskim slobodama

vijece-evropeOdbor ministara 47 država članica Vijeća Evrope prošle sedmice je jednoglasno usvojio Deklaraciju o vjerskim slobodama, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Kao što su nedavni tragični događaji pokazali, pripadnici svih vjeroispovijesti sve su više žrtve diskriminacije i agresije - ponekad po cijenu života - samo zbog njihovih vjerskih uvjerenja. Mi, 47 država članica Vijeća Evrope, oštro osuđujemo takve činove i sve oblike poticanja na vjersku mržnju i nasilje, kaže se u Deklaraciji.

Napominje se da je sloboda mišljenja, savjesti i vjere neotuđivo pravo utkano u UN-ovu Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i zagarantovano je članom 18 Međunarodne konvencije o građanskim i političkim pravima iz 1966. godine i članom 9 Evropske konvencije o ljudskim pravima, čiji je zaštitnik Vijeće Evrope.

- Ne može biti demokratskog društva zasnovanog na obostranom uvažavanju i toleranciji bez poštovanja slobode mišljenja, savjesti i vjere. Njegovo uvažavanje suštinski je preduslov za zajednički život, ističe se Deklaraciji o vjerskim slobodama.

 (FENA)