A+ A A-

Turska: Rezultati istrage o humanitarnom konvoju „šokirajući"

napad-na-turski-brodTurska je "šokirana i užasnuta" rezultatima istrage izraelske komisije koja je utvrdila da su vojska i vlada pravilno postupile tokom upada na turski brod koji je prevozio humanitarnu pomoć i time prekršio blokadu Gaze, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Turske.

"Mi smo iznenađeni, užasnuti i šokirani da je nacionalna istraga u Izraelu rezultirala oslobađanjem izraelske vojske svake odgovornosti uprkos činjenicama koje su potvrdili i međunarodni posmatrači", navodi se u saopštenju.

Prema rezultatima istrage turskog tima o incidentu, koji se dogodio 31. maja 2010. godine, blokada Gaze, kao i napad na humanitarni konvoj predstavljaju kršenje međunarodnog prava, dodaje se u saopštenju.

Sa druge strane, u izvještaju izraelske komisije navodi se da, čak i ako pomorska blokada nije potpuno u skladu sa međunarodnim pravom, pojedinci ili grupe nemaju pravo da uzimaju zakon u svoje ruke i krše blokadu i dodaje da je riječ o "propalestinskim aktivistima koji su bili na brodu".

U izvještaju se navodi da su izraelski marinci djelovali sa helikoptera i čamaca i da su pribjegli paljbi sa bojevom municijom tek kada su im bili ugroženi životi.

Većinski muslimanska Turska zatražila je izvinjenje od Izraela za akciju na konvoju brodova, kao i kompenzaciju zbog žrtava.

U napadu izraelskih komandosa na konvoj brodova ubijeno je devet turskih humanitaraca, a Izrael tvrdi da su njegovi vojnici djelovali u samoodbrani.

Turska je zbog ovog napada zatvorila vazdušni prostor za izraelske avione, povukla ambasadora iz Izraela i otkazala zajedničku vojnu vježbu sa ovom zemljom.

Izrael se nakon sukoba na humanitarnim konvojem našao na udaru žestokih kritika širom svijeta i učestali su pozivi da se ukine blokada Gaze.

Jevrejska država je popustila pod tim pritiskom i ublažila kopnenu blokadu pojasa uz obalu Sredozemnog mora.

(FENA)