A+ A A-

Najljepša munara u Evropi

dzamija-bradford-munara U Bredfordu (Bradford) je 20. januara 2011. godine, održana svečana manifestacija proglašenja najljepše munare u Evropi. Svečanosti su pored organizatora prisustvovali predstavnici grada i različitih nevladinih organizacija iz Evrope. Članovi delegacije organizatora su tokom dana posjetili bredfordsko vijeće za džamije kao i gradsku katedralu odakle je upućena poruka solidarnosti i razumijevanja među pripadnicima različitih religija, kultura i nacija.

Nažalost, u posljednjih desetak godina svjedoci smo zastrašujućeg vala širenja predrasuda i stereotipa protiv islama i muslimana na zapadu. Retorika koja se upotrebljava s ciljem omalovažavanja temeljnih muslimanskih vjerovanja i izazivanja mržnje protiv sljedbenika islama postala je nepisano pravilo u mnogim zemljama svijeta. K tomu, određeni političari sve više upotrebljavaju antiislamski diskurs optužujući muslimane za sve probleme svijeta.

Iskorištavajući takvu situaciju, grupa desničarskih političara iz Švicarske narodne stranke i Savezne demokratske unije pokrenula je 2007. godine, inicijativu za zabranu izgradnje munara. Na referendumu održanom u novembru 2009. godine, 57,5 % birača podržalo je ovu inicijativu.

Kao odgovor na rezultate švicarskog referenduma o zabrani izgradnje munara, Vijeće multikulturalne omladine (Cojep International), raspisalo je 16. februara 2010. godine, foto-natječaj na temu najljepše munare u Evropi. Organizator natječaja, Cojep International, je nevladina organizacija sa participativnim statusom pri Vijeću Evrope u Strazburu, koja okuplja omladinu tursko-francuskog porijekla.

Ova lijepa ideja dobila je podršku Evropske muslimanske inicijative za socijalnu koheziju (EMISCO), Islamske organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu (ISESCO), Organizacije islamske konferencije (OIC), Vijeća Evrope DG4 kao i drugih nevladinih organizacija. Inicijativa je imala za cilj „boriti se protiv strahova i predrasuda koji potkopavaju evropsko društvo i njegove temeljne vrijednosti optužujući muslimane i islam da podrivaju zapadnu kulturu".

Radi podsjećanja, u utorak, 20. aprila 2010. godine, u Evropskom parlamentu, u Strazburu, objavljeni su rezultati natječaja i proglašena najljepša munara u Evropi. Prvo mjesto pripalo je džamiji Madni u Bradfordu, Velika Britanija.

dzamija-bradford

Džamija u Bredfordu (Engleska) 

Na konkursu su mogle učestvovati samo džamije sa munarama koje su izgrađene prije pedeset godina. „Nismo prihvatili historijske munare poput onih iz Andaluzije, Bosne i Pariza budući da smo htjeli da natječaj bude vezan za islam koji je proistekao iz nedavne imigracije", kazao je Vejsel Filiz, potpredsjednik Cojepa.

„Džamije i njihove munare (...) odražavaju prisustvo muslimana u našim gradovima i prenose poruku zajedničkog života, mira i poštivanja drugih vjera i ubjeđenja", poručio je organizator.

Članovi „multietničkog i multikonfesionalnog žirija" bili su imam, rabin, protestantski teolog iz Švicarske, svećenik Anglikanske crkve, katolički svećenik i predstavnici Vijeća Evrope. Njihov zadatak je bio da odaberu najljepšu munaru od ukupno 53 vjerska objekta koji su učestvovali na natječaju. Džamije sa munarama iz Njemačke, Austrije, Belgije, Španije, Francuske, Velike Britanije, Italije, Norveške, Nizozemske, Poljske, Portugala, Švicarske i Švedske učestvovale su na konkursu.

Kriteriji za odabir najljepše munare bili su: arhitektonski i estetski dizajn (pobjednik je munara iz Bradforda) i integracija munare u postojeće gradsko tkivo (nagrada je pripala munari iz Štokholma). Džamija u Štokholmu je izgrađena u bivšoj elektrani, u neposrednoj blizini crkve.

Priredio: Halim Grabus

(www.bosnjaci.net)