Logo

Pismo Bošnjaka iz dijaspore

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

bascarsijaBošnjak iz dijaspore, Adil Alagić, ovih dana uputio je pismo u kojem, nakon boravka u svojoj matici Bosni i Hercegovini, iznosi svoje utiske, raspoloženje i potrebu aktivnijeg pristupa i mobiliziranja kreativne energije kojom raspolaže bošnjačka dijaspora, s jedne, i koordiniranje i uvezivanje tih resursa sa potencijalima u domovini, s druge strane. Nesumnjivo, potencijal bošnjačke dijaspore je ogroman, ali i neiskorišten. U pismu se ističe:

 

- Esselamu alejkum! 

Poštovani brate Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić!

Imao sam želju/potrebu sresti se sa vama u ponedjeljak 17. januara međutim iz opravdanih razloga nije došlo do tog našeg susreta. 

Razgovarao sam sa Nihadom H. i, između ostalog, šetali smo malo Baščaršijom. Ma ne mogu vam opisati taj moj osjećaj/doživljaj dok smo šetali po istoj. Svakih nekoliko minuta Nihad se susretao sa poznanicima (hafizi, imami i dr.) i onako šetajući se razgovaralo. Ma, evo, sve mi suze idu od dragosti. Dok su oni razgovarali ja sam imao pred sobom sliku „Mome i Huzeira" i onog nekadašnjeg starog bošnjačkog načina života. 

Hvala mu na tome jer mi je vratio deset godina moga života, vratio mi je nekakav osjećaj sreće i zadovoljstva za tih nekih pola sahata šetnje. 

Međutim, to je jedna strana zadovoljstva. Sa drugom stranom nisam zadovoljan. A ta druga strana je odnos Zapada i ostalih prema nama muslimanima, a pogotovo nama Bošnjacima. 

Ukratko ću vam reći o čemu sam imao nijjet sa vam razgovarati. Ukoliko se sjećate mojih ranijih pisama vidjet ćete da sve što sam napisao a što je vezano za nauku ide meni u korist. Ovim bih vam skrenuo pažnju na čipove i kreditne kartice. 

Ukoliko pročitate moje pismo koje sam vam napisao u junu/julu mjesecu i uporedite ga sa današnjim događajima siguran sam da ćete naći sličnosti sa rješenjem problema koje ja poznajem i sa problemima američke vlade i Wikileaks-a. 

Možda se pitate kakve veze to ima sa vama. Ima, i to igra veliku ulogu za nas Bošnjake, samo ukoliko naši lideri uspiju to shvatiti. Evo šta ja imam da ponudim vama. Izazivam čitav dunjaluk, onako kako sam vam napisao u jednom od mojih pisama. Napravit ću sistem koji će biti dostupan online s tim što niko neće moći ukrasti/promijeniti informacije iz istog. Dokazat ću čitavom dunjaluku koliko je ljudski um ograničen, jer sistem je toliko jednostavan, a od šest milijardi insana samo jedan insan zna za njega. 

Drugo, pitanje energije (nafte i naftinih derivata kao i dr.) igra najveću „političku" ulogu današnjice. Može li se sa te strane nešto promijeniti. Naravno da može. 

Moj plan se sastoji od sljedećeg: 

1. Napraviti jednu kratku prezentaciju stanja/odnosa Zapada prema BiH i nama Bošnjacima 

    (ulijevanje lažnih nada i obećanja od strane Zapada). 

2. Ponuditi rješenja koja sam naveo gore, te rješenje za problem energije. 

3. Zahtijevati da se osnuju najmanje dva naučna centra u BiH koji će realizovati isto u

    saradnji sa BiH i tom/tim vladama i njihovim naučnicima. 

Jedino na taj način mi možemo postići naše ciljeve. Naše bogatstvo se nalazi u Kur'anu, a oni čeznu za bogatstvima dunjalučkim i inšaAllah mi ćemo uspjeti jer Allah, dž.š., neće dozvoliti da propadne rad i trud Njegovih iskrenih robova. 

InšaAllah mi ćemo uspjeti samo na tome treba truda i rada! 

Eto, ja se trudim i nadam se da moj trud neće biti samo za Ahireta, već se iskreno nadam da ću vidjeti plodove moga truda i na dunjaluku. Razgovarao sam sa Mirsadom K. i nadam se da se moja razmišljanja poklapaju sa vašim, međutim to nije dovoljno. Treba se preći na djelo. Nama je potrebna jedna kvalitetna i dobro osmišljena organizacija koja će sprovoditi razmišljanja u djela. Nailazim na istomišljenike, međutim nema se odlučnosti i energičnosti da se to sprovede i u djelo. 

Ja se uzdam i molim Allaha, dž.š., za pomoć kako nama Bošnjacima tako i svim muslimanima. 

Adil Alagić

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.