A+ A A-

Napad na zgradu Islamske zajednice u Gacku

Gacko_napad_2011Sinoć (20.01.2011. godine) oko 20h nepoznati počinilac ili više njih, razbili su prozorska stakla na novoobnovljenoj zgradi Medžlisa IZ-e Gacko, u centru grada, što predstavlja najnoviji  u nizu gnusnih ataka na imovinu Islamske zajednice u Istočnoj Hercegovini. U danima kada hrišćani proslavljaju jedan od svojih najvećih praznika Bogojavljenje, ovako kukavički gest jasna je poruka da u ovom dijelu domovine pažnju na svoje nedjelo želi skrenuti malobrojna grupa neprosvijećenih huligana, kojima vjerske svetinje predstavljaju metu i opasnost njihovom pomućenom umu.

Nakon bombardovanja povratničkih naselja, miniranja i paljenja gatačkih džamija, te najnovijih opstrukcija lokalne vlasti u pogledu izdavanja potrebnih dozvola za početak obnove porušenih džamija na području općine Gacko, te konstantno ignorantskog odnosa općinskog načelnika Milana Radmilovića prema  problemima povratničke populacije i poteškoćama s kojim se susreće Islamska zajednica u Gacku, ovaj napad i ne predstavlja naročitu novost, pa ni u ovom slučaju ne očekujemo pronalazak i procesuiranje odgovornih.

Suživot i tolerancija, komšijski odnosi i kultura življenja nepoznate su vrijednosti zaluđenim barbarima koji veličaju zločine, i ponose se fašizmom i malograđanstvom, što naravno neće spriječiti, ali ni uplašiti gatačke Bošnjake da intenziviraju aktivnosti na obnovi svojih porušenih domova, povratka i oživljavanju institucije Islamske zajednice na području Gacka i okoline.

MIZ Gacko