A+ A A-

Posjeta delegacije Islamske zajednice u BiH Kuvajtu

Na poziv Ministarstva vakufa Kuvajta u službenoj posjeti ovoj državi boravila je visoka delegacija Islamske zajednice na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem. Pored reisu-l-uleme u delegaciji su bili Muharem Hasanbegović, šef Kabineta reisu-l-uleme, mr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije i Vesim Subhi, koordinator u Uredu za odnose sa islamskim svijetom.

posjeta-kuvajtu-2011-1

Reisu-l-ulema sa ministrom vakufa Kuvajta

Cilj posjete Kuvajtu, koja je realizirana u periodu od 11. 12. do 17. 12. 2010. godine, bio je učvršćivanje saradnje između Islamske zajednice u BiH i Ministarstva vakufa Kuvajta, posebno u pravcu poduzimanja konkretnih aktivnosti na jačanju odnosa između Ministarstva vakufa Kuvajta i Islamske zajednice u BiH u oblastima vakufa i zekata.   

posjeta-kuvajtu-2011-2

Posjeta Generalnom Sekretarijatu vakufa Kuvajta

Dana 12. decembra 2010. godine delegaciju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je primio gosp. Muhammed el-Dželahimeh, zamjenik generalnog sekretara Kuvajtskog generalnog Sekretarijata za vakufe. Radi se o instituciji koja vodi glavnu organizaciju o vakufima unutar Kuvajta i koja je ispred Organizacije konferencije islamskih zemalja imenovana glavnim koordinatorom vakufskih institucija islamskih zemalja. Djeluje pod pokroviteljstvom Ministarstva vakufa.

Na sastanku je dogovorena saradnja u svim segmentima, a posebno obuka kadrova Vakufske direkcije u oblasti upravljanja, razvoja i investicijskog poslovanja vakufima. Na sastanku je reisu-l-ulema istakao da je glavni razlog posjete Kuvajtu, ustvari, jačanje veza i konkretiziranje saradnje između kuvajtskih vakufskih institucija i Vakufske direkcije IZ u BiH. Potvrđena je organizacija seminara o vakufima u Sarajevu u junu naredne godine. Vakufska direkcija će biti organizator seminara a Generalni Sekretarijat vakufa Kuvajta će biti sponzor seminara. Između ostalog, predstavnik Vakufske direkcije će biti redovno prisutan na svim seminarima o vakufima koje Sekretarijat organizira u islamskom svijetu. 

posjeta-kuvajtu-2011-3

Posjeta Međunarodnoj islamskoj humanitarnoj organizaciji

Međunarodna islamska dobrotvorna organizacija pruža humanitarne usluge potlačenim i potrebnim u cijelom svijetu, bez diskriminacije ili netrpeljivosti daleko od uplitanja u politiku ili etničke sukobe. Humanitarne aktivnosti ove organizacije odvijaju se kroz ekonomske, zdravstvene, obrazovne, kulturne i socijalne programe.  Osnovana je 1986. godine.

Domaćin našoj delegaciji bio je dr. Sulejman Šemsudin, predsjednik Upravnog odbora Organizacije. Generalni direktor ove organizacije je dr. Abdullah Ma'tuk, bivši ministar vakufa. Do nedavno, njen generalni direktor bio je Jusuf Hadži. Sa dr. Šemsudinom se razgovaralo o projektima Vakufske direkcije koje je direktor VD-e kandidirao ovoj organizaciji u ramazanu ove godine. Sugerisano je da se kandidira jedan prioritetan projekat. 

posjeta-kuvajtu-2011-4

Posjeta Humanitarnoj organizaciji „Ar-Rahma al-alemijah" -Mercy International

U sjedištu Organizacije, reisu-l-ulemu i delegaciju IZ u BiH primio je predsjednik humanitarne organizacije „Ar-Rahma al-alemijah" - Mersy International gosp. Bedr Ebu Rahme zajedno sa predsjednikom i članovima Upravnog odbora. Ova organizacija djeluje u BiH od kraja rata. Veoma su prisutni u svim segmentima društvenog života, a posebno u obrazovanju. U BiH djeluje osnovna škola čiji je osnivač ova Organizacija, zatim nekoliko dječijih obdaništa. Finansirali su izgradnju Ženskog edukacionog centra u Sarajevu. Sada vode kampanju za osnivanje istog centra u Bihaću. Reisu-l-ulema se zahvalio direktoru i članovima Upravnog odbora na dosadašnjoj pomoći i pozvao ih da i dalje budu prisutni u BiH jer je Bosna u potrebi za njihovim angažmanom. Objasnio je i zašto je važno da i dalje budu prisutni u BiH. Sastanku je prisustvovao i direktor Ureda Mercy International za BiH gosp. Omer el-Kenderi. 

posjeta-kuvajtu-2011-7

Sastanak sa Upravnim odborom Generalnog sekretarijata vakufa Kuvajta

Ova posjeta je važna za IZ u BiH jer je Upravni odbor glavno tijelo koje odlučuje o svim projektima koji se kandidiraju Generalnom sekretarijatu vakufa Kuvajta. Reisu-l-ulema se obratio članovima i objasnio važnost postojanja muslimana u Evropi i važnost djelovanja Islamske zajednice u BiH unutar Evrope. Govorio je o strateškom položaju koji čine muslimani iz Bosne. Iznio je plan samoodrživosti muslimana na ovim prostorima. U tom kontekstu reisu-l-ulema je prisutne zamolio za razumijevanje i pomoć projektima koji dolaze od IZ u BiH. Upravni odbor je obećao svoju pomoć. 

posjeta-kuvajtu-2011-8

Susret sa zamjenikom premijera i ministrom vakufa i pravde u Vladi Kuvajta

Dana 13. decembra delegacija je imala sastanak sa zamjenikom premijera i ministrom vakufa i pravde u Vladi Kuvajta. Sastanku je pored ministra prisustvovao i njegov zamjenik dr. Adil Felah. Na sastanku sa ministrom i njegovim zamjenikom razgovarano je o uvjetima u kojima IZ u BiH radi i djeluje te o projektima koji su od krucijalnog značaja za rad i aktivnosti IZ.

Reisu-l-ulema je u svom obraćanju rekao da su svi projekti važni ali da je razlog naše posjete Kuvajtu jačanje saradnje i odnosa u oblasti vakufa i zekata, koji u konačnici imaju za cilj jačanje institucija vakufa i zekata u BiH. U tom smislu, reisu-l-ulema je podržao projekte koje je kandidirala Vakufska direkcija IZ među kojima je i projekat konstituisanja vakufa u Kuvajtu za potrebe projekata vakufa u BiH. Inače, ovo je prioritetan projekat Vakufske direkcije u narednom mandatu. Na sastanku je prihvaćen prijedlog da se pod sponzorstvom Ministarstva vakufa organiziraju redovni seminari za imame iz BiH. 

Vrhovni savjetodavni odbor za rad na popunjavanju i primjeni odredaba islamskog prava

Ovaj odbor radi na primjeni odredaba islamskog prava u svim segmentima društvenog i političkog života Kuvajta.

Domaćin našoj delegaciji u ovoj ustanovi bio je čuveni dr. Halid el-Mezkur, čovjek koji jako visoko kotira u kuvajtskom društvu. Poznati i eminentni učenjak i stručnjak iz oblasti islamskog prava.  Inače, dr. Halid Mezkur je boravio nekoliko puta u BiH. Zadnji put bio je 2007. god. na čelu delegacije koja je prisustvovala otvorenju ženskog edukacionog centra „Nahla".

Dr. Halid el-Mezkur je pohvalio međunarodni angažman reisu-l-uleme posebno u domenu međureligijskih odnosa i rekao da intenzivno prati njegove aktivnosti. 

posjeta-kuvajtu-2011-6

Bejtu zekat

Kuvajtski Fond Zekata osnovan je 1982. kao javna ustanova s neovisnim proračunom. Pravno je lice i djeluje pod nadzorom ministra vakufa i islamskih poslova. Njegovim osnivanjem olakšan je put ubiranja i prikupljanja zekata kao i njegova podjela i to na najbolji i najučinkovitiji način u skladu sa zakonom i potrebama društva. Kuvajtski Fond zekata vrlo je aktivno učestvovao u projektima Islamske zajednice i oporavka BH društva. Osim redovnih projekata sa IZ, ovaj Fond već nekoliko godina putem Fonda „Bošnjaci" koji djeluje u sastavu Vakufske direkcije, stipendira 50 studenata na godišnjem nivou.

U Bejtu zekatu primio nas je Abdullah Hajder, direktor Ureda za aktivnosti izvan Kuvajta. Sastanku su prisustvovali šefovi pojedinih službi, posebno onih koje već imaju saradnju sa IZ u BiH. Reisu-l-ulema se u svom obraćanju zahvalio na dosadašnjoj pomoći ove važne i snažne institucije. Objasnio je domaćinima sistem funkcioniranja Ureda za zekat IZ u BiH i obrazložio način ubiranja i distribucije zekata. Na sastanku je dogovoreno da se organizira seminar za kadar koji u BiH direktno ili indirektno radi na ubiranju i distribuciji zekata. Predviđeno je da se seminar organizira u Kuvajtu početkom 2011. godine. Ovaj projekat bio bi uvod u još tješnju saradnju između Fonda zekata i Ureda za zekat pri IZ u BiH. Na sastanku je razgovarano i o mogućnosti finansiranja projekata Udruženja ilmijje u BiH. 

Međunarodni centar El-Vesetijje

Delegacija IZ posjetila je Međunarodni centar za umjerenost čiji je predsjednik dr. Adil Felah, zamjenik ministra vakufa Kuvajta. Radi se o Centru koji promovira umjerenost i ideju o srednjem konceptu u promišljanju i ponašanju. Bori se protiv intelektualnih i moralnih devijacija. Poziva ljude na put islama i put pozitivne interakcije između civilizacija  na temelju univerzalnosti islama i misije koja zagovara mir i suživot.

Od samog početka, Ministarstvo vakufa i islamskih poslova Kuvajta ideju umjerenosti je postavilo temeljem i principom rada i djelovanja.

Nakon obilaska prostorija u kojim je smješten ovaj veoma važan centar i uvida u njihove aktivnosti, reisu-l-ulema je dogovorio sa dr. Adilom da se između IZ u BiH i Međunarodnog centra El-Vesetijje potpiše protokol o suradnji. Razmatrana je i mogućnost osnivanja ogranka ovog centra u BiH. 

posjeta-kuvajtu-2011-9

Divan Šai'a

Dana 15. 12. u jutarnjim satima delegacija IZ je imala susret sa poslovnim ljudima u divanu Šai'a. Radi se o jednoj od najuspješnijih porodica iz poslovnog svijeta Kuvajta. Prisutni su bili veoma zainteresirani za stanje u BiH i ekonomske uvjete. Reisu-l-ulema je bio veoma raspoložen, te prisutnima izložio historijski pregled zbivanja u BiH i trenutnog ekonomskog stanja. Domaćini su bili veoma zadovoljni izlaganjem reisu-l-uleme. Njima je predat projekat džamije u Bihaću. Nadamo se da će biti uspjeha. 

Humanitarna organizacija „Ihja turas al-islami"

U ovoj nama dobro poznatoj organizaciji dočekao nas je i primio generalni direktor dr. Tarik el-Isa. Sastanku je prisustvovao i gosp. Osman Hajder, dugogodišnji šef Ureda ove organizacije u BiH.

Ihja turas al-islami je humanitarna organizacija koja je u BiH prisutna od rata pa sve do današnjih dana. Ona djeluje u sastavu Kuvajtskog generalnog komiteta za pomoć narodu BiH. Ova organizacija je u proteklim godinama pružila veliku pomoć Bosni i Hercegovini kroz izgradnju džamija, snabdijevanje poljoprivrednih društava, pomoć izbjeglicama i druge vidove pomoći. Dr. Tarik Isa je izrazio spremnost da i dalje bude uz bošnjački narod. Sa njim se osim o redovnoj pomoći govorilo i o mogućnosti izgradnje Islamskog univerziteta u BiH. Dr. Tarik je delegaciji pružio korisne savjete u vezi pripreme projekta univerziteta. 

posjeta-kuvajtu-2011-5

Humanitarna organizacija „Abdullah en-Nuri"

Generalni sekretar ove organizacije je gosp. Nadir en-Nuri. Radi se o čovjeku koji je Bosnu posjećivao i prije rata. Mnogo je projekata koje su oni lično pomogli, veliki je broj institucija i ustanova Islamske zajednice iz BiH koji su se obraćali ovoj organizaciji i nikada nisu bili odbijeni. Nakon zahvale na dosadašnjoj pomoći reisu-l-ulema je zamolio gosp. Nadira da i dalje imaju razumijevanja za projekte iz BiH.

Sastanak sa dr. Mutlek el-Karawi

Dana 16. 12. delegacija se sastala sa dr. el-Karawijem. Dr el-Karawi je pomoćnik zamjenika ministra vakufa. Radi se o veoma uglednom čovjeku koji je posjetio BiH u martu ove godine i s kojim je dogovorena saradnja u oblasti:

  • - organizacije seminara u oblasti vakufa i zekata
  • - pomoć medresama
  • - seminari za imame

Na sastanku sa dr. Karawijem potvrđena je organizacija dva seminara; jedan za kadar Vakufske direkcije koji će se održati u mjesecu junu u Sarajevu i drugi za kadar Ureda za zekat koji će se održati početkom 2011. godine u Kuvajtu. Osim ovog vida saradnje na sastanku je razgovarano i o tješnjoj saradnji između Ministarstva vakufa i IZ u BiH. Reisu-l-ulema se zahvalio dr. Mutleku Karawiju za dosadašnju pomoć koju njegov ured pruža muslimanima u BiH a posebno obnovi i izgradnji džamija na području medžlisa IZ Livno. 

Šerijatski fakultet Kuvajtskog univerziteta

Delegacija IZ u BiH posjetila je dekana šerijatskog fakulteta Kuvajtskog univerziteta prof. dr. Mubarek Sejful-Hadžiri. Sastanku su prisustvovali i dekanovi najbliži saradnici. Delegacija ovog fakulteta je posjetila BiH 2007. godine i sa Fakultetom islamskih nauka u Sarajevu potpisala protokol o suradnji. Na ovom sastanku je razgovarano o mogućnosti izdvajanja jednog broja stipendija za studente iz BiH na dodiplomskim i postdiplomskim studijama. Domaćini su prihvatili ovaj zahtjev. U tom kontekstu predloženo je da delegacija FIN-a posjeti Šerijatski fakultet u Kuvajtu. 

Delegacija je također posjetila Centar za islamsku medicinu, prisustvovala simpoziju Susreti civilizacija i sastala se sa uglednim biznismenima i intelektualcima Kuvajta. 

Dana 17. 12. delegacija IZ u BiH napustila je Kuvajt i otputovala za Bosnu i Hercegovinu. Iz Kuvajta stižu vijesti u kojima stoji da se ova posjeta smatra historijskom i da kuvajtski narod snažno podržava IZ u BiH i muslimane u Bosni i Hercegovini. 

Zaključci:

  • Posjeta Kuvajtu je organizirana na visokom nivou i smatra se uspješnom i pored činjenice da delegacija nije uspjela posjetiti emira Kuvajta
  • Delegacija IZ BiH je veoma dobro prihvaćena u Kuvajtu
  • Simpatije kuvajtskog naroda prema BiH su još uvijek prisutne
  • Svi mediji su zabilježili i prenijeli poruke reisu-l-uleme
  • U budućnosti je potrebno organizirati još ovakvih posjeta i ponijeti sa sobom konkretne projekte
  • Potrebno je angažirati osobu koja će lobirati za projekte IZ-e u Kuvajtu
  • Kontakt sa Kuvajtom treba redovno održavati.

 

Mr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije