Promo banner

A+ A A-

Podjela muslimana potiče netrpeljivost

Sayeed_WarsiPredrasude o muslimanima postale su dio svakodnevnih razgovora uz kafu i društveno prihvaćene u Velikoj Britaniji, ocijenila je ministrica Sayeed Warsi i upozorila da podjela muslimana na "umjerene" i "ekstremiste" potiče netrpeljivost, piše u četvrtak list Daily Telegraph.

"Ne treba biti posebno maštovit da zamislimo kamo nas vode razgovori o 'umjerenim' muslimanima", piše Warsi u govoru što će ga u četvrtak navečer održati na sveučilištu Leicester, prenose agencije AFP i Reuters izvatke iz tiska.

"U tvornici koja je upravo zaposlila muslimanskog radnika šef će zaposlenicima reći: Ne brinite, on je pošteni musliman", navodi ministrica. "U školi će djeca reći: susjedi su nam muslimani, ali nisu loši, a na ulici, kada ugledamo ženu odjevenu u burku, pitat ćemo se: Nosi li je zato što mora ili želi odaslati političku poruku", navodi Warsi.

Oko 2,9 miliona muslimana, što čini pet posto stanovništva, živi u Velikoj Britaniji.

Barunica Warsi državna je tajnica u vladi konzervativnog premijera Davida Camerona. Njezini su roditelji Pakistanci i ona je borbu protiv islamofobije stavila u središte svoga rada.

Britanija je bila meta islamskih terorista koji joj i dalje prijete. U najtežem napadu ljeti 2005,. bombaši samoubojice ubili u londonskoj podzemnoj željeznici 52 osobe.

Warsi se zauzima za strogo kažnjavanje terorista i za njihovu društvenu izolaciju, no upozorava da njihovi zločini ne smiju biti izgovor da se svi muslimani strpaju u isti koš. 

(FENA)