A+ A A-

Susret glavnih imama iz dijaspore s reisu-l-ulemom

Glavni imami islamskih zajednica Bošnjaka u dijaspori danas su se u Sarajevu susreli s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafom Cerićem.

Mirsad Kalajdžić rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu upoznao je reisu-l-ulemu sa rezultatima jučerašnjeg sastanka glavnih imama iz bošnjačke dijaspore i aktivnostima Ureda na čijem je čelu.

reis-imami-dijaspore-2011

Glavni imami su pojedinačno iznijeli presjek najznačajnijih pitanja u radu islamskih zajednica iz kojih dolaze. Također, glavni imami su naglasili važnost očuvanja duhovnog jedinstva Bošnjaka i institucionalnog jedinstva Islamske zajednice, te se zahvalili reisu-l-ulemi na njegovim naporima u promoviranju islamskih vrijednosti i bošnjačkog identiteta i pomoći koju pruža džematima u dijaspori.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić ukazao je na važnost i kompleksnost imamskog rada u džematima u dijaspori i nužnost čuvanja legitimiteta govora o vjeri, potencirajući potrebu permanentnog rada na unapređenju svijesti o islamskom i bošnjačkom identitetu raseljenih Bošnjaka. Reisu-l-ulema je iskazao zahvalnost i poštovanje prema svim imamima u dijaspori koji svojim odgovornim i predanim radom služe interesima islama i potrebama Bošnjaka izvan domovine.

reis-imami-dijaspore-2011-2

Susretu su prisustvovali glavni imami i predstavnici islamskih zajednica iz Norveške, Švedske, Danske, Austrije, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Australije i SAD.